Duminica 22 Decembrie

Oltchim moare, dar aleșii votează propuneri legislative prin care Statul pierde anual zeci de milioane de euro

 

În timp ce salariatii de la Oltchim si de la alte intreprinderi protesteaza pentru ca nu le-au fost achitate salariile de luni de zile, iar fabricile urmeaza sa fie inchise cu explicatia ca bugetul nu-si permite in aceste vremuri de criza nicio cheltuiala, fiind nevoiti sa facem si acorduri preventive cu FMI-ul, alesii Statului voteaza in Comisii proiecte prin care arunca pe fereastra zeci de milioane de euro anual.

 

Astfel, saptamana trecuta, pe data de 02.04.2013, Comisia Juridica din Camera Deputatilor in sedinta comuna cu comisia pentru administratie publica a dat aviz pozitiv pentru modificarea si completarea legii nr. 119/1996 relativ la actele de stare civila in ceea ce priveste si transcrierea acestora si la birourile teritoriale ale Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din Iasi, Galati, Suceava, Timisoara si Cluj.

 

De unde pierde Statul? Foarte simplu! Din faptul ca in prezent transcrierea actelor de stare civila de catre cetatenii romani care nu au avut niciodata domiciliul in Romania pot face aceste transcrieri contra cost la Ambasada Romaniei la Chisinau, prcum si la cele doua Consulate Ale Romaniei din Cahul si Balti pentru sume cuprinse intre 110 euro pe act daca transcrierea se face in maxim 6 luni de zile de la dobandirea certificatului de cetatean roman, respectiv 155 euro pentru actele care se trascriu ulterior termenului de 6 luni de zile, iar conform propunerii legislative in noile locatii care vor deservi aceste transcrieri acestea se fac gratuit.

 

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? 

 

Nu este niciun secret ca in ultimii ani Statul Roman a acordat sute de mii de cetatenii in special fostilor cetateni romani care din motive neimputabile lor le-a fost retrasa cetatenia (in special etnici romani din Republica Moldova si Ucraina). Toate aceste persoane ulterior redobandirii cetateniei romane trebuiau sa-si fac acte romanesti, iar acest lucru se face prin transcrierea certificatelor de nastere din tara de origine in acte romanesti. Acest lucru se facea si se face si in prezent contra cost  dupa cum am mentionat anterior la Consulatele sau Ambasadele Romaniei pentru  sume cuprinse intre 110 euro per acte, respectiv 155 euro per act sau gratis la Primaria Sector 1 Bucuresti care este singura institutie din Romania la care se transcriu aceste acte gratuit. 

 

Din cauza ca doar la Bucuresti aceste acte se transcriu gratuit s-a ajuns conform statisticii oficiale a Primariei Sector 1 Bucuresti ca in perioada 01.01.2011-28.02.2012 sa se transcrie la aceasta institutie un numar de 145800 acte de stare civila, deci 12200 lunar.

 

Cum actele se transcriau gratuit a inceput si presiunea asupra angajatilor finalizata prin descinderea Parchetului de pe langa ICCJ din data de 01.03.2012 si retinerea, ulterior arestarea de catre Tribunalul Bucuresti a mai multor intermediari si functionari de la Primarii, Directia Pasapoarte Autoritatea Nationala pentru Cetatenie etc.

 

Toate acestea l-au determinat pe Primarul Sectorului 1 la propunerea Directiei Stare Civila Sector 1 sa stabileasca o modalitate limitata de inregistrare a acestor acte, dar transparenta, prin programari online, in limita a maxim 200 cereri pe zi, acte care se transcriu gratuit.

 

Astfel, in decursul unui an de zile de cand s-a instituit acest sistem, Statul Roman, prin Ambasadele si Consulatele Roamaniei a incasat diferenta dintre cererile inregistrate in perioada anterioara si transcrise gratuit (cca 145800 in anul anterior) si cea inregistrata gratuit efectiv in perioada martie 2012-martie 2013.

 

Daca punem la socoteala ca doar lunea si miercurea se primesc acte pentru transcriere rezulta o suma de maxim 400 dosare inregistrate saptamanal, respectiv 1600 lunar. Raportat la statistica precizata anterior conform careia la Primaria Sector 1 se transcriau gratuit anterior cca 12200 lucrari, rezulta o diferenta de cca 10600 lucrari lunar (12200-10600), toate acestea fiind in prezent inregistrate, contra cost la Ambasadele si Consulatele Romaniei din strainatate, incasandu-se lunar sume de peste un milion si jumatate euro din aceste servicii.

 

In aceste conditii se pune intrebarea elementara de unde atat interes din partea alesilor de a da cu piciorul pe de o parte unei sume de ordinul a cca 1,5 milioane euro lunar pe care Statul Roman o incaseaza in prezent pentru transcrierea acestor acte la Ambasade si Consulate stiut fiind faptul ca de indata ce se vor deschide noi locatii de transcriere a acestor acte pe granita la Galati, Iasi si Suceava, in special, acestea vor fi luate cu asalt de catre toti cei care-si fac acum actele contra cost, raportat la distanta foarte mica. Pe de alta parte trebuie sa avem in vedere ca Statul Roman a investit in ultimii ani sume fabuloase cu infrastructura (sedii, mobilier etc) si personalul pentru deschiderea de noi Consulate in Republica Moldova la Cahul si Balti tocmai pentru ca cei care-si redobandesc cetatenia romana sa poata fi deserviti cu promtitudine, acestea fiind alese strategic, respectiv in nord la Balti, in centru la Chisinau si in sud la Cahul si care astfel nu-si mai justifica existenta si costurile de intretinere.

 

Mai mult, fiind vorba despre transcrierea actelor de stare civila, deci despre o activitate care tine de siguranta nationala si centralizarea bazelor de date aceasta nu trebuie dispersata in 6 locatii pe teritoriul Romaniei, Primariile nefiind pregatite a face fata cererii foarte mare nici din punct de vedere logistic si nici al personalului. Exista riscul ca o persoana sa transcrie actele simultan la 2, 3 locatii, prin imputernicit cu procura speciala si autentica si sa obtina tot atatea CNP-uri, deoarece acestea se acorda individual de fiecare Primarie.

 

Se pune intrebarea fireasca de altfel de ce este nevoie sa se disperseze transcrierea actelor de stare civila la 6 orase in loc de unul, cu atat mai mult cu cat este vorba despre Primaria Sector 1 Bucuresti unde aceste acte se transcriu dintotdeauna, exista un sistem bine pus la punct si care functioneaza in prezent fara probleme. Nu ar fi mai bine sa se mareasca personalul, iar transcrierile sa se fac in continuare la aceasta locatie sa mergem pe experienta si nu pe experimente? Asta raportat si la faptul ca in prezent s-au deblocat posturile in administratia publica locala, deci nu mai exista niciun impediment.

 

Nu trebuie sa uitam nici de coruptia generata de orice sistem in care exista solicitari foarte multe, in nota de fundamentare prin care Primarul Sectorului 1 a dispus ca depunerea dosarelor sa se faca pe baza de programare in limita a maxim 2 dosare de persoana, respectiv maxim 200 cereri primite zilnic mentionandu-se expres ca aceasta masura a fost luata pentru inlaturarea intermediarilor care sub aparenta execitarii unor activitati cu titlu gratuit incaseaza sume fabuloase pentru care nu platesc niciun ban la stat.

 

De aceea Primarul Sectorului 1 a instituit masura ca nu se primesc cereri de transcriere a actelor de stare civila prin imputernicit cu procura speciala si autentica decat daca se face dovada ca deponentul este sot sau ruda pana la gradul IV cu mandantul, iar acesta este in imposibilitate medicala de a se deplasa, fapt dovedit cu acte medicale care vor insoti procura.

 

In concluzie, tinand cont de faptul ca proiectul urmeaza a fi trimis in plen pentru a fi votat, apreciem ca dobandirea ca si redobandirea cetateniei trebuie sa presupuna si un minim de costuri din partea persoanelor interesate, nefiind vorba de sume fabuloase, iar Statul Roman trebuie sa se ingrijeasca in prezent sa pastreze minimul de venituri pe care-l realizeaza si nu sa-i dea cu piciorul prin infiintarea de  locatii in care actele sa se transcrie gratuit prin pierderea unor sume de ordinul a zeci de milioane de euro ca sa nu mai vorbim si de banii investiti in cele doua Consulate ale Romaniei din Cahul si Balti care nu si-ar mai justifica existenta, deci costurile de intretinere.

Comentarii Facebook