Parcarea pe trotuar este ilegală, susține un judecător CSM. Poliția interpreteaza eronat legea
Parcarea pe trotuar este ilegală, chiar dacă se lasîă un spațiu de un metru pentru trecerea pietonilor. Parcarea pe trotuar este permisă numai dacă sunt marcaje și panouri specifice.
Parcarea pe trotuar este reglementata atat de Codul Rutier (OUG 195/2002 - cu valoare de lege ), precum si de Hotararea de Guvern care aproba Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier.
Între cele doup acte sunt neconcordanțe. Codul Rutier interzice parcarea pe trotuar, dar Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier permite acest lucru daca se lasa un spatiu liber de cel putin un metru pentru pietoni.
In Codul Rutier, mai exact in OUG 195/2002, la articolul 72 alineatul 7 spune ca: "este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar cand aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru". Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002, aprobat prin Hotarare de Guvern (1391/2006), articolul 142 lit. n) spune doar ca "este interzisa oprirea voluntara a vehiculelor pe trotuar, daca nu se asigura spatiu de cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor".
Judecând după regulament, Poliția Rutieră susține că parcarea este permisă, dacă se lasă un metru.
Judecatorul clujean Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a explicat pentru HotNews.ro ca prevederile Codului Rutier sunt clare si ca prevederile actului normativ au prioritate fata de regulamentul de aplicare. ”Potrivit OUG 195/2002, trotuarul este destinat circulaţiei pietonilor. El poate avea pista pentru biciclete, care trebuie evident, marcata. De asemenea, pe trotuar poate opri sau stationa un autoturism numai daca sunt indicatoare sau marcaje in acest sens. Nu are importanta daca Regulamentul de aplicare a acestei OUG ar spune, aparent, altceva. Potrivit regulilor de interpretare a legilor, prevederile actului normativ au prioritate in fata regulamentului de aplicare”, a declarat pentru HotNews.ro judecatorul Cristi Danilet.
De astfel, judecătorii de la Tribunalul Cluj au spus clar în 2012, care au precizat că parcarea pe trotuar, fără marcaje și panouri este ilegală.
”Tribunalul reţine că art. 72 alin. 7 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede în mod expres că „Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”.
Potrivit judecatorilor, "regula instituită de legiuitor prin acest text legal este aceea că parcarea autovehiculelor pe trotuare este interzisă, excepţia fiind cazul în care administratorul public al drumurilor o permite, prin poziţionarea de indicatoare sau efectuarea de marcaje corespunzătoare, caz în care trebuie respectată şi prevederea privind lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor (de cel puţin un metru)".
"Pe cale de consecinţă, în lipsa unui indicator sau a unui marcaj permisiv, se aplică regula generală de interdicţie de parcare a autovehiculelor pe trotuare, regulă instituită în mod expres prin ordonanţă şi care nu se impune a fi dublată prin amplasarea unui indicator în acest sens", se arata in decizia definitiva si irevocabila a Tribunalului Cluj.
1 Comentariu
Bun , daca o luam asa atunci in lipsa unor indicatoare sau semne care sa specifice ca acolo este trotuar noi putem parca linistiti ca "de unde sa stim "noi ca e trotuar , si tot asa