Parcul Primăverii din cartierul Mănăștur va fi reamenajat
Parcul Primăverii, unul dintre cele mai ofertante spații publice din cartierul Mănăștur, va fi extins și refăcut, la pachet cu străzile Ion Meșter și Emil Cioran. Urmează etapa studiului de fezabilitate și ulterior licitația pentru proiectare și execuție.
”O noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este regândirea funcțiunilor care sunt depășite în acest moment, raportat la nevoile și standardele de calitate a vieții locuitorilor din Mănăștur. Este cazul benzinăriei de pe strada Almasului, care va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului Oraș pentru pietoni, testat cu succes în alte locuri din oraș. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din Programul de investiții Clujul Verde și va fi finanțat din fonduri europene”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Soluția de amenajare presupune integrarea zonei de intervenție într-un sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic. Concret, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții:
Parcul Primăverii:
- reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
- stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
- evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
- dotarea parcului cu mobilier urban modern
- amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
- sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale
Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:
- transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
- reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
- plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
- refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern
Prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor 3 componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă și anume: componenta ecologică, cea socială și cea economică.
3 Comentarii
amfiteatrul e idee proastă, cu fantână și amfiteatru o să mâncați tot spațiul cu betoane, nu inteleg obsesia asta de a umple spatiul, cand ideea e să lași spatiu liber și să pui copac. amfiteatrul ăla o să ocupe deja un sfert din suprafață cu noi betoane glorioase. spatiul e mic, puneti copaci, nu le tot dați idei arhitecților să-și exerseze ei talentele… Citeste mai departe
Am ratat dezbaterea din păcate. Cum locuiesc in zonă am niște propuneri, cine știe dacă ajung la dl Ovidiu Câmpeanu.
1. fiind un parc mai degrabă lung și expus la traficul de pe Primăverii ar merita plantat masiv de pildă tuia dublu-aliniați să separe cat se poate parcul de fluxul de pe Primăverii.
2. ideea cu apele și fântâna sună bine.… Citeste mai departe
că ma-rei minunia că cîte să face șâ să costruiește pila noi la cluju nost in Mănășturu nost că numa un-ui domnu profiezor die univerzităț die advocaț șâ procoror că să face șâ acolea lîngă Beserică să fie cinaș și mîndru tare să steie omini die ominie pie băanci să ieie aieru curat sâ să bată on filcău cu arșei mulț. că șâ la noi pie Mehedinț o dat… Citeste mai departe