Parlamentul European solicită înscrierea dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale ale UE
Parlamentul European a cerut joi ca dreptul la avort să fie înscris în carta drepturilor fundamentale ale UE, ca reacție la o hotărâre a justiției americane care îl anulează ca drept național în SUA.
Eurodeputații au votat joi, 7 iulie 2022, cu 324 de voturi pentru, 155 împotrivă și 38 de abțineri, o rezoluție prin care li se cere statelor membre ale Uniunii Europene să includă în Carta drepturilor fundamentale articolul care prevede că „orice persoană are dreptul la avort sigur și legal”.
Textul condamnă decizia din 24 iunie a Curții Supreme a SUA care anulează hotărârea dată în cazul Roe vs Wade în 1973, care le oferea femeilor din SUA dreptul la avort la nivel național.
Eurodeputații se arată îngrijorați de o posibilă creștere a finanțării pentru grupurile anti-gen și anti-choice la nivel global, inclusiv în Europa. Ei îndeamnă statele membre să decriminalizeze avortul, să elimine și să combată restul restricțiilor legale, financiare, sociale și practice care încă împiedică accesul în unele state membre.
Includerea avortului între drepturile fundamentale necesită însă unanimitatea țărilor membre, conform actualelor tratate ale UE. Totuși, acest subiect îi împarte pe cei douăzeci și șapte. Acesta este motivul pentru care deputații europeni au cerut și Consiliului „să se întâlnească pentru a discuta o convenție care să permită revizuirea tratatelor” spre a pune în discuţie regula unanimităţii.
Solicitarea este însoțită de o nouă condamnare fermă din partea Parlamentului European a „reducerii drepturilor femeilor, a dreptului la sănătate și a drepturilor sexuale și reproductive în Statele Unite și în anumite state membre”.
Reamintim că pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a eliminat garanția legală federală a avortului în toată țara. Acum rămâne la latitudinea celor 50 de state americane să decidă asupra avortului.
„Țările UE ar trebui să asigure accesul la servicii de avort sigure, legale și gratuite, servicii de îngrijire prenatală și maternă, planificare familială voluntară, contracepție, servicii prietenoase pentru tineri, precum și prevenirea, tratamentul și sprijinul HIV, fără discriminare”, au insistat deputații europeni în rezoluţie, potrivit AFP.
Situația în România: Discrepanțe de preț și motive de refuz al întreruperilor de sarcină
În România, un raport de cercetare al Centrului Filia, o organizație non-profit împotriva inegalităților de gen, a dezvăluit situația avortului în perioada ianuarie-mai 2021. Raportul, intitulat „Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România” a arătat că din 171 de spitale, 69 au transmis că nu fac avorturi deloc, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, iar nouă fac avort medicamentos.
Dintre cei 802 medici specialiști în obstretică-ginecologie de la aceste spitale, doar 275 fac întreruperi de sarcină la cerere. Totodată, prețul unei întreruperi de sarcină în aceste spitale pornește de la 60 de lei și ajunge la 780 lei, pentru aceeași procedură.
Centrul Filia a spus că 51 de spitale au „invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor”, 20 au oferit motive de natură etică sau morală, iar nouă au blamat pandemia Covid-19.
1 Comentariu
Da dreptul la omucidere !.
Oare Bunul Dumnezeu ce parere are ?.
Parlamentul European va doreste Injectati , va doreste legume si sa nu ganditi voi sa credeti ce spune mass-media ... si imi aduc aminte de bancul cu Ion si Maria ... Mai Ioane tu sa nu crezi ce vezi , sa crezi ce iti spun .