Duminica 22 Decembrie

PNL îl propune pe generalul Nicolae Ciucă pentru funcția de premier


Partidul Național Liberal îl va propune pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, în cursul zilei de joi.

PNL vrea să formeze un guvern minoritar, format din PNL și UDMR, fără USR PLUS. Alte surse spun că guvernul minoritar va avea sprijinul PSD în Parlament, fiind refăcută alianșa USL (Uniunea Social-Liberală - PSD - PNL, care a câștigat alegerile parlamentare în 2012)

Ciucă este propunerea la care s-a ajuns în urma unor discuții restrânse între președintele Klaus Iohannis și conducerea PNL, scrie Digi 24.

Liberalii vor să pună mâna pe toate ministerele deținute de USR, precum Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării.

PNL va intra la consultările cu președintele Klaus Iohannis, de la ora 11.00. 

Generalul Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major, dar a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil.

Nicolae Ciucă a primit miercuri vizita secretarul apărării al SUA, Lloyd J. Austin III

M-am întâlnit astăzi cu secretarul apărării al SUA, Lloyd J. Austin III, în cadrul vizitei pe care oficialul american o efectuează în România.

Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României. 

Implementarea liniilor strategice incluse în Foaia de Parcurs privind cooperarea în domeniul apărării 2020-2030 și dezvoltarea domeniilor de cooperare incluse în acest document sunt extrem de importante. Mă refer, în principal, la: aprofundarea cooperării la Marea Neagră în domeniul terestru, maritim și aerian; continuarea rotației forțelor SUA în regiune în sprijinul descurajării și apărării pe flancul Estic; modernizarea şi interoperabilitatea forţelor noastre; cooperarea în domeniul securității cibernetice, respectiv sprijin în domeniul creşterii rezilienţei.

Marea Neagră este și va continua să fie un centru strategic de greutate extrem de important pentru securitatea europeană și euroatlantice. Întărirea posturii de descurajare și apărare, inclusiv prin creşterea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României, precum şi dezvoltarea capabilităților proprii relevante şi interoperabile reprezintă soluţii pentru a contracara asertivitatea Federației Ruse.

Ne dorim ca Alianţa să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze toţi membrii săi şi să răspundă preocupărilor acestora. De aceea, pentru România, relaţia transatlantică rămâne un pilon important al politicii noastre de apărare”, a precizat generalul în rezervă.

Comentarii Facebook