Vineri 22 Noiembrie

PNL şi PSD se bat pe funcţii în noul Guvern


Liberalii s-au reunit de urgenţă în cabinetul lui Crin Antonescu pentru a discuta pe tema împărţirii funcţiilor în noul Guvern Ponta.

Liberalii sunt nemulţumiţi de intenţia premierului de a reduce atribuţiile viitorilor miniştri PNL iar bătaia pentru funcţii întârzie investirea noului guvern. Audierea miniştrilor în comisii, care trebuia să aibă loc joi, a fost deja amânată.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a convocat, joi seară, o şedinţă de urgenţă a conducerii partidului pentru a obţine mandat în vederea negocierilor cu premierul desemnat Victor Ponta, astfel încât atribuţiile miniştrilor delegaţi să fie stipulate separat în actul de organizare a viitorului Cabinet.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru MEDIAFAX că liberalii sunt nemulţumiţi de modul în care ar fi urmat să fie prevăzute atribuţiile miniştrilor delegaţi. Faţă de lista Guvernului anunţată miercuri de premier, în care erau şase miniştri delegaţi, şi trei dintre ceilalţi miniştri propuşi au această titulatură: Lucia Ana Varga - ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Maria Grapini - ministrul delegat pentru Întreprinderi mici şi mijlocii, Mediu de afaceri şi Turism, Constantin Niţă - ministrul delegat pentru Energie.

Intenţia de a trece ANAF în subordinea primulu-ministru a reprezentat "scânteia" neînţelegerilor, în condiţiile în care ANAF era parte a Ministerului Finanţelor, portofoliu care revenea liberalilor, prin Daniel Chiţoiu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.

Miercuri, premierul declarase că ANAF va rămâne la Finanţe şi nu va trece în subordinea sa, dar sursele citate susţin că, în pofida acestei declaraţii, Ponta ar fi intenţionat să ANAF în subordinea sa prin OUG.

Potrivit programului de guvernare, această reorganizare care cuprindea restructurarea ANAF, a Gărzii Finaciare şi a Vămilor, implica "simplificarea fiscalităţii", ceea ce, potrivit surselor menţionate, ar fi însemnat conturarea unei singure Autorităţi Naţionale.

Mai mult, sursele citate au arătat că Ponta ar fi intenţionat să treacă şi CNADNR în subordinea sa, iar prefecturile ar fi urmat să treacă din subordinea liberalului Radu Stroe în subordinea social-democratului Liviu Dragnea.

Neînţelegerile ar fi avut la bază, astfel, "jocul politic" privind atribuţiile fiecărui ministru, lucruri mult mai importante decât portofoliile în sine.


Comentarii Facebook