Prefectul Clujului, Mircea Abrudean: Vom face controale pe Tarnița și Beliș. Navigația care poluează a fost interzisă


Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a precizat într-un interviu acordat Știri de Cluj că vor urma controale pe Tarnița și Beliș unde navigația a fost interzisă, cu execepția ambarcațiunilor cu motoare electrice, propulsate de om sau a celor propulsate de forța vântului.

Scoaterea navigației poluante de pe lacurile Tarnița și Beliș s-a decis luni, 31 august, prin decizia Guvernului de modificare a HG nr. 665/2008.

Rep: Ați preluat proiectul de scoatere a navigației poluante de pe lacurile Tarnița și Beliș din mers! Ce demersuri ați făcut la București în ultimele 10 luni?

Mircea Abrudean, prefectul Clujului: Instituția Prefectului a efectuat în ultimul timp mai multe demersuri pentru modificarea cadrului legislativ care reglementează regimul navigabil pe cele două lacuri, solicitând autorităților statului să ia o decizie cu privire la acest fapt. Astfel, încă din luna ianuarie a acestui an, am reluat corespondența cu Ministerul Transporturilor pe această temă, urmare a evaluărilor care au avut loc la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar și a concluziilor grupului de lucru constituit la nivelul instituției, care a avut ca scop analizarea regimului navigabil pe cele două lacuri și totodată a construcțiilor ilegale din vecinătate. Demersurile au fost realizate în mod susținut și cu prioritate, astfel încât situația tergiversată de prea mult timp, să fie reglementată cu celeritate. Au fost și  întâlniri cu reprezentanții  guvernului pentru susținerea acestui proiect, iar faptul că situația a fost rezolvată acum, prin această hotărâre de guvern, arată că un efort comun al autorităților și al societății civile pentru finalizarea unor proiecte benefice pentru comunitate, are rezultatele așteptate. 

Rep: De ce a durat atât de mult modificarea unui proiect de lege? S-au luptat două guverne la rând!

Mircea Abrudean, prefectul Clujului: Motivul pentru care demersul a durat, a ținut de avizarea interministerială de la începutul anului și întoarcerea cu observații de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, proiectul fiind ulterior refăcut și am urmat apoi procedura legală. 

Pe de altă parte, o simplă corespondență pentru a rezolva o situație de acest gen, nu este suficientă. Este nevoie să mergi acolo, să ai discuții cu reprezentanții guvernului, să prezinți argumente și să faci lobby puternic în interes public. De altfel, am făcut asta de când am preluat mandatul de prefect, așa cum am anunțat încă din luna ianuarie. Guvernul a înțeles să rezolve această situație în beneficiul clujenilor. Lucrurile trebuie să meargă înainte și să fie reglementate până la capăt și ne vom asigura că asta se întâmplă și în continuare.

Rep: Ce va urma concret acum în privința navigației cu motoare poluante?

Mircea Abrudean, prefectul Clujului: Ca urmare a adoptării Hotărârii de Guvern pentru modificarea anexei la H.G. nr.665/2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare ale României, navigația pe cele două lacuri a fost interzisă, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice.

În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române. Instituția Prefectului și autoritățile cu atribuții de control vor continua să efectueze verificări în zona celor două lacuri, pentru a ne asigura de respectarea dispozițiilor legale. 

Rep: Ce planuri aveți pentru cele două lacuri, care sunt o mină de aur în privința turismului?

Mircea Abrudean, prefectul Clujului: Lacul Tarniţa a fost declarat arie naturală protejată de interes judeţean încă din anul 1994, prin decizie a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj, iar acumularea Fântânele este inclusă în Situl Natura 2000 Apuseni şi Aria Naturală Protejată de Interes Naţional “Parcul Natural Apuseni”. În acest sens există mai multe reglementări. Astfel, prin Decizia nr. 147/1994, Consiliul Judeţean Cluj a declarat Lacul Tarniţa ca Zonă Naturală Protejată de Interes Judeţean, alături de alte lacuri. Apoi, prin Decizia nr. 67/1995, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat un Regulament General pentru zonele protejate de interes judeţean, care cuprinde şi reguli de utilizare a unor lacuri, inclusiv Tarniţa. În continuare, Consiliul Județean va construi strategia cu privire la gestionarea și promovarea zonei, dar și dezvoltarea ei din punct de vedere turistic.  Ca instituție, suntem alături de orice demers benefic pentru județul Cluj și îl susținem în limita atribuțiilor care ne revin.

Rep: Societatea civilă solicită și rezolvarea situației construcțiilor de pe malul lacului! Cum s-ar putea rezolva această problemă?

Mircea Abrudean, prefectul Clujului: În ceea ce privește rezolvarea situației construcțiilor de pe malul lacului, aceasta face obiectul unei analize în cadrul Grupului de lucru având ca scop elaborarea unor propuneri de completare/modificare a unor acte normative specifice în domeniul  navigabil și de mediu pe lacul Tarnița, constituit prin Ordinul Prefectului Județului Cluj nr.244/14.07.2020. Din acest grup fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, serviciilor publice deconcentrate cu atribuții în domeniu respectării protecției mediului, a Primăriei comunei Gilău, reprezentanți ai organizațiilor de mediu, precum și ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Cluj.

Foto: Prefectul Mircea Abrudean, dreapta, la o acțiune de control pe lacurile clujene

Comentarii Facebook