Premierul Orban susține la Cluj că PNL a sprijinit din fașă Autostrada Transilvania, uitând că liberalul Tăriceanu a vrut să o îngroape - VIDEO
Premierul Ludovic Orban a făcut unele declarații despre continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania și a spus că parlamentarii liberali au susținut din 2002 proiectul.
”Autostrada Transilvania este o poveste care a început în 2002, 2003, a fost susținută de parlamentarii liberali din județele Transilvaniei și mă bucur că încetul cu încetul prinde viață.
Din Autostrada Transilvania, o dată cu semnarea contractului pe Nădășelu - Zimbor, vor mai rămâne doar două tronsoane pentru care urmează să se semneze contractul. Sunt proceduri care se află în derulare și putem spune că de la Cluj, până la granița de vest, se va ajunge într-o oră și ceva, o oră și jumătate, o oră patruzeci. Este o investiție extrem de importantă și ea este însoțită de o serie de alte investiții.
Clujul este într-o dezvoltare rapidă și are nevoie de o modernizare a infrastructurii care să țină pasul cu dezvoltarea municipiului și județului. Avem un angajament clar ca în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj: centura metropolitană a Clujului, trenul metropolitan, o legătură mai bună cu autostrada care se va realiza prin Mărtinești, pentru că acum este anevoioasă. Mai avem și proiectul de modernizare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca Episcopia Bihor”, a spus premierul Ludovic Orban, la Cluj, la semnarea contractului de execuție a tronsonului Nădășelu - Zimbor.
Cronologia privind proiectul Autostrăzii Transilvania îl contrazice pe premier. În 18 noiembrie 2003, Guvernul PSD a emis ”Ordonanța de Urgență numărul 120 din 18 noiembrie 2003 pentru aprobarea demarării de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. a procedurii de negociere cu o singură sursă cu firma Bechtel Internațional Inc., în vederea încheierii contractului de proiectare, construire și finanțare a autostrăzii Brașov–Cluj–Borș”. În 19 decembrie 2003 s-a semnat “Contractul de construire a autostrăzii Brașov–Cluj–Borș”, acord între Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., pe de o parte, și Bechtel Internațional Inc., pe de altă parte.
În 16 iunie 2004, premierul Adrian Năstase a inaugurat lucrările la Cluj, iar în 2005, guvernul PNL, Călin Popescu Tăriceanu I, a blocat lucrările. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat la 8 mai 2005 că vor fi anulate contractele fără proceduri transparente de licitaţie, semnate de guvernul Năstase. Primul ministru făcea referire la contractele semnate de guvernul Năstase cu firmele Bechtel, Vinci, Strabag şi EADS. Bechtel a suspendat lucrările la autostrada Transilvania la începutul lunii iunie 2005, motivând că statul român nu plătise lucrările efectuate până în acel moment. Compania americană ar fi trebuit să primească 600 milioane euro pe 2005 pentru continuarea lucrărilor. La scurt timp, executivul a decis să aloce la rectificarea bugetară 213 milioane de dolari pentru contractul cu Bechtel.
În anii care au urmat, finanțarea a fost reluată cu greutate, iar premierul Emil Boc (PDL) a reușit să finalizeze în 13.11.2010 tronsonul Gilău - Câmpia Turzii, început în 28.05.2004.
În privința faptului că vom face de la Cluj la Borș ”o oră și ceva”, ministrul Transporturilor Lucian Bode l-a completat, elegant, pe premier, spunând că mai sunt de executat 60 de km, pentru care nici măcar nu s-a semnat contractul, așadar ar putea fi terminați în 10 ani.
3 Comentarii
statisticile stiintifice arata ca Clujul are un mort pe zi in accidente pe strazi, deci multumiti cerului ca nu ne-au construit autostrazi, ce sa caute clujenii pe ele?!! poate peste vreo 20 ani cand ne mai civilizam si noi
@statisticile stiintifice: Tugulane, sa nu-mi spui ca esti clujean, vinitura salbatica!
autostrada sulii, la 20 km de oras, in ce tara al doilea oras din ea nu are nicio iesire la autostrada, mai si vorbeste prostul ala aici de ea.