Miercuri 13 Noiembrie

Prima femeie din România care a obținut dreptul de a conduce doctorate în Relații Internaționale, candidează la Cluj pentru un loc în Parlament


Continuăm să plătim prețuri record la energie, în timp ce guvernanții ne promit aceleași proiecte energetice la fiecare ciclu electoral / Avem nevoie de soluții urgente și de oameni competenți 

Guvernanții vin în plimbare electorală la Cluj avansând planuri pentru proiectele energetice strategice care-s de ani de zile în discuții și negocieri ba cu chinezi, ba cu japonezi, ori cu americani, în timp ce românii continuă să plătească prețuri record la energie - arată Melania-Gabriela Ciot, candidata clujeană a Partidului România în Acțiune pentru un mandat de deputat. Aceasta consideră că este vital ca incompetenții puși în diferite funcții decizionale strict pe linie politică să fie înlocuiți de profesioniști, de oameni cu experiență în domeniul energiei care să fie capabili să implementeze măsuri menite să sprijine populația în fața acestei crize economice și sociale.

„Clujenii și în general toți cetățenii, mai ales cei din orașele mari ale României, se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări economice și sociale din ultima perioadă”, afirmă Melania-Gabriela Ciot, indicând creșterea exponențială a prețurilor la energie. Mai precis, în trimestrul al treilea al anului 2024, România a înregistrat cel mai ridicat preț spot la energia electrică din Uniunea Europeană, atingând nivelul de 127,42 euro/MWh. 

Acest cost foarte foarte mare plasează România pe prima poziție în topul celor mai scumpe piețe energetice din UE, depășind Grecia, Bulgaria și Ungaria. Prețurile au fost semnificativ mai mici în țări precum Germania (75 euro/MWh) sau Franța (51 euro/MWh). 

Mesajul avertisment al Partidului România în Acțiune este că se impun de urgență măsuri adecvate și soluții prin programe de subvenții destinate gospodăriilor vulnerabile, precum și prin investiții pe termen lung care să contribuie la independența energetică a țării.

Creșterea prețurilor la energie nu afectează doar facturile cetățenilor, ci și economia în ansamblu, o mare parte a populației resimțind direct aceste creșteri printr-o scădere a nivelului de trai, facturile la energie devenind o povară tot mai grea pentru mulți români. În plus, companiile autohtone, în special cele din sectorul industrial, se confruntă cu costuri de producție ridicate, ceea ce reduce competitivitatea pe piața europeană și poate duce la pierderi economice majore. 

Este nevoie de acțiune imediată pentru a asigura un viitor mai sigur și mai echitabil pentru toți românii

Partidul România în Acțiune vine cu un program solid în domeniul energiei, pregătit pentru a fi implementat de oameni cu pregătire de specialitate, competenți și dornici să acționeze imediat pentru un viitor mai sigur și mai echitabil pentru toți românii.

Cine este Melania-Gabriela Ciot


GABRIELA CIOT 1.jpg

Profesor Universitar de Relații Internaționale al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Melania-Gabriela Ciot are 49 de ani și candidează la Cluj pentru un mandat în Camera Deputaților din partea Partidului România în Acțiune, poziția 14 pe buletinul de vot.

„Pe lângă argumentele privind activitatea și pregătirea mea profesională, îmi permit să vin cu un îndemn puternic, regăsit și în misiunea Partidului România în Acțiune: este momentul ca oamenii care au o profesie serioasă să fie lăsați să preia frâiele puterii decizionale, să fie liberi să acționeze, să-și etaleze cunoștințele și priceperea, să vină cu soluții care să fie aplicate în beneficiul nostru al tuturor. Am convingerea că doar prin competență și printr-o implicare devotată putem spera la viitorul pe care ni-l dorim cu toții în societatea românească, la un proiect național de care să fim mândri și care să ne redea demnitatea, în relația cu autoritățile statului, cu mediul politic, dar și pe plan extern”, afirmă aceasta.


Melania-Gabriela Ciot a mai fost Secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, în perioada 2017-2019, numită și Reprezentant Special al Guvernului României pentru Relația cu Parlamentul European, în perioada în care România a deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene (2019).

Din 2015 deține abilitarea de a conduce doctorate în domeniul Relațiilor internaționale și al studiilor europene, devenind prima femeie din România care a obținut această competență.

CMF: 11240040

Comentarii Facebook