Primăria Cluj-Napoca alocă un milion de euro pentru subvenționarea chiriilor. USR Cluj propune un alt plan

 

Primarul Emil Boc a anunțat că, în 2018, a pus deopartea suma de un milioan de euro, din care să fie plătită chiria celor care nu își permit acest lucru. 

 

Sunt vizate categoriile sociale marginalizate, în special oamenii care locuiesc la Pata Rât. Din păcate, nu sunt vizați tinerii cu posibilități materiale reduse care urmează o facultate sau familiile cu copiii, care au venituri mici și se descurcă greu.

 

Zeci de familii de la Pata Rât au beneficiat în 2017 de locuințe sociale construite din fonduri norvegiene. Familiile s-au mutat în Apahida, Florești și Cluj-Napoca, în locuințe primite gratuit. 

 

Romii de la Pata Rât se mută în apartamente în Cluj-Napoca, Apahida, Baciu și Florești. Chiria e de 100 de lei

 

Vrem să sprijinim cu subvenţionarea, cu decontarea unei părţi din chirie. Nu trebuie ca apartamentul să fie într-o zonă centrală, poţi merge în alte părţi ale oraşului unde chiria e mai ieftină. Consiliul Local va stabili că alocarea maximă va fi de 150, 200 de euro. Atât se poate deconta maxim din chiria pe care o plăteşti. Va fi un contract legal, înregistrat la Finanţe. Ne uităm unde chiriile sunt mai mici. Facem analiză de piaţă şi vom vedea”, spunea primarul Emil Boc, în 19 decembrie.

 

Declarația a fost făcută la ședința Consiliului local, unde locuitorii de pe strada Cantonului (Pata Rât) cereau locuințe. ”Oamenii care muncesc de pe Cantonului sunt vizaţi de acest proiect. Am văzut acolo mulţi oameni serioşi, care muncesc. Şi nici nu am mai avea problemele pe care le avem astăzi cu cei care primesc locuinţe sociale şi nu-şi plătesc cheltuielile, îi terorizează pe alţii, strică locuinţele şi primăria trebuie să suporte. El îşi plăteşte chiria şi noi decontăm doar o parte. Cei care au copii mai mulţi vor avea o subvenţie mai mare, o decontare mai mare din chirie, până la 100%. Aşteptăm la buget să vedem ce sume de bani avem. Numărul familiilor care vor beneficia va depinde de alocarea financiară pe care o punem. Dacă aveam iniţial în vedere 1 milion de euro asta însemna să avem peste 500 de familii care să fi beneficiat de un sprijin de până în 200 de euro. Acum, să vedem cât vom reuşi să punem în buget ca alocare financiară”, spunea Emil Boc, citat de Monitorul de Cluj.

 

USR Cluj susține că abordarea este greșită și propune o alternativă la subvenționarea chiriilor.

 

În ultimii 20 de ani, ca efect al Legii 112/1995, 5667 de locuințe din patrimoniul municipiului Cluj-Napoca au fost vândute către chiriașii acestora, la o valoarea totală de 18.149.610,75 lei, respectiv un preț mediu de 3202 lei/apartament, fără a ajusta inflația și creșterea pieței, conform datelor comunicate de Primăria Cluj-Napoca. În comparație, orașul dispune de abia 1325 de locuințe sociale.

 

Scopul acestei legi a fost de a reglementa situația locuințelor care au fost trecute forțat în proprietatea statului, după 6 martie 1945. Legea, însă, a devenit și un mijloc prin care locuințele neretrocedate au fost vândute mai apoi chiriașilor, având în vedere că foștii proprietare au avut doar 6 luni la dispoziție, după intrarea în vigoare a legii, pentru a cere retrocedarea imobilului. Nivelul chiriilor de astăzi este un efect pervers al unor legi date cu dedicație, printre care și aceasta, corelat cu lipsa oricăror strategii coerente pe termen lung pentru locuire. Astfel, locuirea publică a ajuns în România la abia 2%, în comparație cu media UE de 30%.

 

Existența acestui stoc astăzi ar fi schimbat situația locuirii în oraș, ar fi furnizat un tampon confortabil de locuințe temporare pentru tineri sau pentru persoanele vulnerabile și ar fi putut balansa creșterea prețului chiriilor.

 

Administrația propune pentru 2018 alocarea unui milion de euro pentru subvenționarea chiriilor celor care nu pot beneficia de locuințe sociale. Regretăm promovarea unor asemenea măsuri care vor duce la creșterea în continuare a chiriilor, în detrimentul categoriilor vulnerabile din punct de vedere economic”, precizează reprezentanții USR Cluj. 

 

Aceștia susțin că suma de un milion de euro ar trebui alocată anual pentru construirea de locuințe sociale. ”Printr-o licitație desfășurată corect, prețul final de construire poate fi coborât sub 400 EUR/mp incluzând finisarea, ceea ce înseamnă că s-ar putea construi 2500 mp de locuințe anual. În acești 20 de ani în care problema locuirii a fost ignorată, cu această sumă anuală s-ar fi putut construi de la zero mai mult de 1200 de apartamente cu o suprafață medie de 40 de mp, media locuințelor de la noi din țară.  

 

La fel, un milion de euro poate fi dedicat de îndată recondiționării clădirilor nefolosite sau sub-folosite din patrimoniul administrației pentru a fi transformate în locuințe sociale.

 

Nu în ultimul rând, un milion de euro poate fi dedicat chiar și achiziționării de apartamente de pe piața liberă pentru a revitaliza zone sub-folosite sau pentru a crește stocul de locuințe sociale”, mai cred cei de la USR.

 

Investiția în locuințe sociale ar fi pe termen lung. ”Lipsa unui stoc consistent de locuințe sociale amenință să ducă la o creștere constantă a prețului chiriilor, iar în 10 ani această situație poate deveni chiar dramatică. Decizia privind modul în care este abordată această problemă trebuie să dovedească consecvență și să asigure predictibilitate. Avem de ales între a cheltui timp de 10 ani 10 milioane de euro pentru a-i distribui proprietarilor privilegiați ai orașului, sau a investi 10 milioane de euro în 10 ani pentru a construi locuințe care pot fi folosite pentru cei care au nevoie de o mână de ajutor. O decizie în oricare dintre aceste direcții trebuie să fie păstrată pe termen lung pentru a construi un oraș primitor pentru toți. Din punctul nostru de vedere alegerea este simplă: patrimoniul orașului trebuie tratat ca o investiție, nicidecum distribuit celor privilegiați, întrucât efectul va fi creșterea costurilor pentru toată populația orașului. Alegerea nu este ușoară, dar trebuie să fie motivată de eficiență economică și de responsabilitate socială. Pe de altă parte, subvenționarea chiriilor este o alternativă care va deschide ușa a nenumărate abuzuri, pe măsură ce bugetul alocat acestei activități va crește”.

Comentarii Facebook