Duminica 8 Septembrie

Primăria Cluj-Napoca desființează dughenele de pe Canalul Morii. Reabilitarea Liceului teoretic „Nicolae Bălcescu” este în joc


Primăria Cluj-Napoca plănuiește să desființeze dughenele situate pe dala de acoperire a Canalului Morii de pe strada Argeș din Cluj-Napoca. Astfel, în ședința Consiliului Local din 22 iulie, consilierii vor vota un proiect de hotărâre ce vizează desființarea pe cale administrativă a celor 16 construcții cu caracter provizoriu și demontabil. 

Construcțiile ce urmează a fi desființate au fost edificate în baza unui contract de concesiune încheiat cu Primăria Cluj-Napoca, în urmă cu 30 de ani. Consiliul local,  prin Hotărârea nr. 57/1994 a aprobat concesionarea prin licitaţie publică a Dalei de acoperire a Canalului Morii şi, implicit a terenului aferent cuprins între Piaţa Mihai Viteazul şi str. Constanţa, în suprafaţă de 2.400 mp., în vederea construirii de spaţii comerciale. Ulterior, au fost încheiate contracte de concesiune, pentru o durată de 25 de ani. După împlinirea termenului de concesiune, proprietarii dughenelor au predat construcțiile către municipalitate, cu titlu gratuit. 

Municipalitatea a decis să desființeze construcțiile în special pentru că a demarat un program de reabilitare a infrastructurii şcolare, pe care doreşte să îl continue cu sprijinul fondurilor europene. 

Astfel, desființarea dughenelor va contribui la implementarea proiectului de reabilitare a Liceului teoretic „Nicolae Bălcescu” și a străzilor adiacente. 

Municipalitatea nu se află la prima încercare de a desființa dughenele de pe Canalul Morii. În anul 2010, Primăria Cluj-Napoca a încercat să demoleze construcțiile pentru a decoperta canalul Morii. Cu toate acestea, proprietarii au blocat inițiativa în instanță, pe motiv că termenul concesiunii nu se împlinise.  

Comentarii Facebook