Duminica 22 Decembrie

Primăria Cluj-Napoca nu mai poate lua GRATUIT terenurile oamenilor pentru a construi drumuri în oraș

 

Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu o familie de clujeni care a fost forțată să cedeze o parte din teren pentru drum, dacă vrea să obțină și autorizația de conctrucție. 

 

În ultimii ani, sute de clujeni nu au putut să-și construiască o casă, dacă nu erau de acord cu cedarea unei părți din proprietatea lor, cu titlu gratuit, către municipalitate. Acum, Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj au decis că această practică este una ilegală, și că Primăria Cluj Napoca trebuie să plătească despăgubiri.

 

O familie din Cluj Napoca a reușit să dovedească faptul că Primăria Cluj Napoca are o practică, total nelegală, vecină cu șantajul, atunci când refuză să elibereze autorizațiile de construire, în lipsa unui acord de cedare, cu titlu gratuit, a unei părți a terenului, pentru drum.

 

În decembrie 2014, soții Ana și Ioan Muncaciu au decis să construiască două case, pe un teren proprietate personală, situat în zona Borhanci, pe strada Antonio Gaudi, unde valoarea unui metru pătrat de teren depășește 100 de euro.

 

După ce au obținut certificatul de urbanism, un prim pas necesar pentru obținerea autorizației de construire, cei de la Primăria Cluj Napoca le-au trimis soților Muncaciu un document, din care rezulta că o parte din terenul lor, în jur de 800 de metri pătrați, este grevat de ”servitute de utlitate publică”, și că dacă vor să obțină autorizația de construire pentru cele două case, este obligatoriu să transfere cu titlu gratuit acest teren în proprietatea municipiului Cluj Napoca. Cum terenul familiei Muncaciu era de 5.576 mp, aproape 15 la sută urma să fie cedat gratuit, în condițiile în care doar această mica suprafață de teren valora aproximativ 80.000 de euro.

 

Cei de la Primăria Cluj Napoca susțin că donarea gratuită a terenului este impusă de articolul 25 din Regulamentul de Urbanism Local.

 

Au ajuns la proces și au câștigat

 

Cum familia Muncaciu nu a fost de acord să doneze gratuit terenul, care ar fi fost folosit pentru construcția unei străzi, late de 16 metri, Primăria Cluj Napoca nu a emis autorizația de construire.

 

Avocatul Răzvan Bălosu, care a apărat familia Muncaciu, în proces, susține că legea exproprierii obligă ca Primăria Cluj Napoca să acorde despăgubiri financiare. ”Se identifică culoarul de lărgire a străzilor existente și se acordă despăgubiri în baza unor expertize care să stabilească prețul. Cei de la Primărie nu făceau așa. Ei condiționau cedarea terenului, gratuit, de eliberarea autorizației de construire”, spune avocatul Bălosu.

 

După un process care a durat mai bine de un an, familia Muncaciu a câștigat, irevocabil, procesul.

 

Abuz din partea autorităților

 

Judecătorul de la Tribunalul Cluj a stabilit că ”această instituire de drept a unei zone de servitute de utilitate publică pe terenul lor, fără a exista acordul reclamanților, fără o decizie de expropriere, fără o justă și prealabilă despăgubire reprezintă un abuz din partea autorităților”.

 

De asemenea, judecătorul a mai decis că impunerea in Regulamentul local de Urbanism, o procedură de instituire a unei servituți de utilitate publică, încalcă în mod grav dreptul de proprietate private, ca drept fundamental prevăzut de Constituția României.

 

Clujenii pot da Primăria în judecată

 

Avocatul Răzvan Bălosu a mai precizat că decizia celor două instanțe obligă Primăria Cluj-Napoca să revizuiască Regulamentul de Urbanism, și asta pentru că două articole, 25 și 27, au fost anulate partial. ”Instanța a anulat aceste prevederi din Regulamentul de Urbanism care impun donarea cu titlu gratuit a terenului. Primăria Cluj-Napoca nu oferă nicio despăgubire și așteaptă. Când ai nevoie de o autorizație condiționează și foarte multă lume cedează terenul lor pentru că nu este dispusă să se judece și să piardă timpul”, a mai spus Bălosu.

 

Sentința va deschide calea ca toți clujenii care au fost șantajați de Primăria Cluj Napoca, cu cedarea unor suprafețe din proprietățile lor, în schimbul obținerii autorizațiilor de construire, să se poată adresa instanțelor de judecată pentru obținerea unor despăgubiri la justa valoarea a terenului trecut în proprietatea municipalității.

Comentarii Facebook