Primăria Cluj-Napoca trebuie să achite despăgubiri de 7,3 milioane de euro, pentru că s-a opus construirii unui mall
Firma Nervia a câștigat procesul cu Primăria Cluj-Napoca, care trebuie să achite despăgubiri de 7,3 milioane de euro, pentru că s-a opus construirii unui mall în Mărăști, lângă Expo Transilvania.
Curtea de Apel Cluj a dat o sentință în care precizează că menține sentința Tribunalului Comercial Cluj, care a stabilit că Primăria Cluj-Napoca are de achitat 7.383.051 euro cu titlu de daune pentru că s-a opus construirii unui centru comercial. Municipalitatea a pus la dispoziția Cervia Center terenul sub formă de concesiune, dar apoi s-a răzgândit și a vrut să facă la Expo Transilvania un parc.
La începutul anul 2020, SC Nervia Center a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca cerând rezilierea unui contract de concesiune a terenului din zona Expo Transilvania. Motivul invocat a fost că administrația locală a încercat, constant, să bage bețe în roate dezvoltatorului care urmărea edificarea unui mall. În lini general, primăria condusă de Emil Boc a încercat să primească taxa de concesiune fără a da nimic la schimb, scrie Gazeta de Cluj.
Terenul de 5 hectare a fost concesionat în 2006, pentru construirea unui ansamblu imobiliar care ar fi trebuit un ansamblu hotelier, o parcare și un centru comercial. Ulterior, Primăria a refuzat să elibereze autorizația de construcție, astfel că investitorul a rămas cu investiția blocată, pe motiv că în faptul că PUG-ul făcut în 2014 a schimbat încadrarea urbanistică a terenului.
În replică, juriștii primăriei clujene au spus că în contractul de concesiune nu se specifică faptul că întreaga suprafață concesionată trebuie să fie construită, contrar susținerilor investitorului. Astfel că, în opinia lor, obligațiile contractuale ale primăriei sunt de a preda terenul și de a urmări mersul lucrărilor la obiectivul ce se va realiza, iar această obligație principală a fost îndeplinită, terenul fiind predat concesionarului prin proces verbal la data de 28.01.2009.
Ei mai spun că, de fapt, cei de la Nervia nu intenționau să construiască proiectul cu respectarea reglementărilor urbanistice existente la momentul semnării contractului de concesiune, ci pe întreaga suprafață de teren, inclusiv pe zona verde, sperând obținerea unei modificări a regimului urbanistic al terenului.
În octombrie 2022, Tribunalul Comercial Cluj a dat o sentință favorabilă firmei Nervia.
”Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta N C SRL în contradictoriu cu pârâţii M C-N şi C L AL M C-N. Dispune rezoluţiunea contractului nr. 17432/27.01.2009. Obligă pârâţii la plata în favoarea reclamantei, cu titlu de daune interese, a sumei de 7.383.051,91 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, din care 6.777.051,91 euro reprezintă beneficiu nerealizat şi 606.000 euro contravaloare taxă concesiune, precum a sumei de 334.932,28 lei reprezentând cheltuieli aferente contractului de concesiune. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor reclamantei. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 390.189,42 lei, din care 375.879, 42 lei reprezintă taxă judiciară de timbru şi 14.310 lei reprezintă onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței.
Apelul a reconfirmat sentința de mai sus.
”Respinge apelul declarat de apelanţii UAT Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Nervia Center SRL împotriva sentinţei civile nr. 2187 pronunţată la data de 26.10.2022 în dosarul nr. 616/117/2020* al Tribunalului Specializat Cluj pe care o păstrează în întregime. Decizia este definitivă şi executorie”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.
Cu toate acestea, juriștii din Primăria Cluj spun că verdictul Curții de Apel dispune rejudecarea căii de atac printr-un recurs. ”Soluția Curții de Apel se referă la o chestiune procedurală legată de calea de atac corectă, în sensul că, instanța de apel a considerat ca următoarele: calea de atac corectă este recursul, și nu apelul, așa cum a pronunțat Tribunalul soluția. În aceste condiții, conform art. 457 CPC , părțile au la dispoziție termenul legal pentru declararea recursului împotriva hotărârii instantei de fond, care, repetam, nu este definitiva și executorie. Definitiva și executorie este decizia Curții de Apel care solutioneaza incidentul procedural menționat anterior”.
21 Comentarii
Pana astazi aveam drumuri si locuinte suficiente. Dar sunt niste gainari abonati la munca usoara pe bani multi, si nu au capacitatea sa livreze altceva decat panselute si borduri. Deci na parcuri.
Schema asta cu despagubirea acordata de instanta fara ca cineva sa planteze macar un stalp, este noua, si deja la un alta nivel de hotie!
Voi va dati seama ca astia sunt bani furati si impartiti cu tovarasii lui boc din mafia pnl? Urmeaza banii pe care o sa ii platim acelui Puscas pt "parcul" din Zorilor si terenul din cartierul Tineretului lui paszkany. Zeci de milioane de euro furati pe fata de boc. Dna ar trebui sa il salte pe acest pitic jegos
Ai dreptate, dar dna ii subordonat politic, boc ii mai tare decat tot m a i din cluj, n au ce sa i faca pana nu se, schimba regimu. La firma asta nervia is 4,unu dintre, ei ii rus, cand era oseru la expo mi o spus abgajatii de acolo
Să mor dacă nu și eu aș concesiona un teren pe undeva moca și să se finalizeze ca în acest caz, cum s-au finalizat sau se vor termina și alte cazuri de concesionare făcute cu scop bine definit și știut numai de mafia în încrengătura cu mafioții statului. Oare până când, vedeți ca mafia n-are limite între partide , nu contează că-i ungur, spaniol , italian… Citeste mai departe
Urmeaza despagubiri pt refuzul de a construi in zona Fânate, am inteles ca s au castigat ceva procese aproape de Voroneț pe strazi cu nume de compozitori!!!! URMEAZĂ PITICULE ! Se motiveaza inainte de alegeri!! O sa fie pe toate ziarele!!!Acolo pierzi minim 20% !!! La coasă cu tine , incepe sezonul la Răchițele!!
@GICĂ: ce magarii auzi tu? Tu nu mai auzi de cand te-au fwutut rusii in urechi!
Oare cand o sa inteleaga clujenii ca Boc si administratia sa sunt mana in mana cu acesti dezvoltatori imobiliari? Nu se intampla din pura prostie aceste procese in care primaria e obligata sa plateasca milioane de euro, la fel cum a fost si cazul parcului din Zorilor. Se prefac ca se dusmanesc in presa si in public, dar in spatele usilor inchise sunt… Citeste mai departe
Corect. Ziceau angajatii de la oseru ce o fost la expo, ca unu dintre aia 4 proprietari de firma care a concesionat locul ii Rus. Treaba ii clara asa cum ai, scris
Gata stiu... USR i de vina.
@Keeper: nu puiu' lui tata, ma-ta aia pwroasta e de vina , tu esti doar oligofren! Du-te inapoi in Zalau si nu mai veni beligerantule!
Se vor strânge bani de la cei care l-au votat ...Popriri pe salariu,bunuri vândute ...etc.Lai votat ai câștigat
@Scoate limba din kurul lui Boc kurva mică: Esti beat de dimineata, vita incaltata.
@Lai: Sigur a scris să înțeleagă și votanți...
angajati la Bocarie dupa chipul, asemenarea si priceperea lui Boc in ale juridicelor trebi. Baiul e ca platim noi.
Nu stiu cine si ce considera, insa primarul Emil Boc, a promis marea cu sarea clujenilor in toti acesti ani. Ne-a mintit. Eu ca si SRL, daca nu imi respect contractul asumat fata de terti, sunt executat in timp record. Boc Emil cate promisiuni nu si-a respectat? A depus un juramant fata de clujeni. Clujenii sunt blegi si se complac in minciuni impachetate… Citeste mai departe
@Lacrima: CEI ANGAJATI LA PRIVAT, MUNCESC DE SE SPETESC PE SALARII DE KKT SI NU AU TIMP SI NICI MIJLOACELE NECESARE DE A SE APARA.
@Lacrima:
Proiecte finalizate în 2023:
Regenerarea urbană a zonei străzilor Calea Moților – Calea Mănăștur – Uzinei Electrice – Oțetului – Mărginașă;
Podul Oașului – Răsăritului;
Malurile Someșului – Se află în fază de recepție și se va încheia la data de 31 decembrie;
Parcul Armătura;
Platoul de… Citeste mai departe
@Aici ai raspunsul pt anul 2023 la ce a facut! Mincinoasa ordinara: Vad ca a inceput campania…. După atâția ani de manadate m-as fi așteptat la o școala noua in fiecare cartier, un bulevardul ( de genul aici nu fost nimic și uite ….) si cateva spitale noi. Cam de asta are nevoie un oraș. După aia pot veni si borduriadele. Ca sa-ți dau un exemplu in… Citeste mai departe