Duminica 22 Decembrie

Primăria Florești a reziliat contractul cu firma care construia școala din localitate

 

Consiliul local Florești nu a prelungit contractul cu firma Coldea Construcții, care efectua lucrări la școala din localitate.

 

Contractul de execuție expiră în 10 iunie, iar ”dupa acestea se va intra pe penalitati, de 0,1% pe zi din valoarea lucrării, care e de 8 milioane lei. Pana acum administratia locala a dat dovada de rabdare si responsabilitate, alocand an de an, din 2015, INTREAGA suma aferenta realizarii scolii. Am dat dovada si de fermitate si s-a apelat la toate parghiile permise de Lege (teribil de putine) pentru urgentarea lucrarilor!

 

Executantul a realizat lucrarea in proportie de 80%, DAR, unele lucrari sunt deja degradate. Asta rezulta dintr-o expertiza comandata de Primarie Floresti.

 

Executantul a cerut o prelungire a contractului pana pe 30 septembrie, si apoi impunerea de penalitai de 0,2% pe zi DIN VALOAREA LUCRARILOR NEEFECTUATE. Nicio garantie ca in urmatoarele 4 luni executantul se va misca cum nu a reusit in ultimii 3 ani si jumatate, cand, zi de zi, abia daca vedeai un muncitor pe santier, de obicei cam niciunul!! 

 

În intalnirile anterioare cu membrii Consiliului Local, administratorul societatii a dat dovada de teribil de multa indolenta, nesimtire si nepasare, efectiv mintindu-ne in fata. Cu totii ne dorim realizarea scolii, dar asta nu inseamna ca acceptam batjocorirea unei comunitati, calcarea in picioare a prevederilor legale, cedarea la santaje si promisiuni desarte din partea executantului, prelungiri de termene fara nici un fundament, modificari aberante ale contractului, jonglarea cu Legea. 

 

Salut decizia Consiliului Local. Opinia mea: eludarea penalitatilor prin ragazul cerut ar fi insemnat incalcarea legii si prejudiciu adus la buget, lucru pedepsit de Codul penal. NU aveam nici o garantie ca lucrarile ar fi fost finalizate. Penalitatile propuse de executant, 0,2% pe zi DIN VALOAREA LUCRARILOR NEEFECTUATE sunt cu totul altceva decat ceea ce scrie in contract si ceea ce e legal, 0,1% pe zi din valoarea lucrării, 8 milioane lei. Opinez ca ar fi fost vorba doar de o tragere de timp pentru a se intra in insolventa”, a explicat primarul Horia Șulea.

 

Primarul susține că legea nu oferă foarte multe pârghii beneficiarilor prin care să acționeze în cazuri de acest gen. ”Beneficiarul are teribil de putine drepturi in fata executantului. Putine parghii pentru a urgenta lucrarile. Beneficiarul ramane la cheremul executantului. Acordarea licitatiilor obligatoriu pe criteriul pretului cel mai mic este o aberatie legislativa! Insolventa ramane o plasa de siguranta pentru executant. 

 

Oricum eu le multumesc consilierilor prezenti la sedinta (PNL, UDMR si ALDE), care au dovedit ca le pasa de problemele florestenilor. Consilierii de la PSD au absentat in bloc”, a mai spus Șulea.

 

Între timp s-au luat unele măsuri pentru ca elevii să aibă unde merge la școală:

 

1. Copii vor avea unde merge la scoala. Am identificat in Floresti locatii adecvate, suntem cu ele in curs de introducere in circuit scolar, vor fi gata la inceputul scolii. 

2. Deja am finalizat demersurile la Minister pentru 3 autobuze scolare de mare capacitate, pt transport elevi in Floresti. 

3. Penalitatile curg.

4. Legea achizitiilor publice s-a modificat, vom intra in procedura noua de achizitie publica, pentru finalizarea lucrarilor. Va fi si inca o expertiza care sa ne spuna ce s-a construit si mai ales CUM, ce mai e de construit. 

5. Probabil, diferendul cu executantul se va solutiona in Instanta. Nu avem nici o problema in acest sens. Intre timp noi vom face toate demersurile pentru ca, imi doresc anul acesta, daca nu anul viitor, primavara-vara sper!, scoala sa fie terminata.

Comentarii Facebook