Duminica 24 Noiembrie

Primărița din Chinteni: ”ANRE, JOS LABELE DE PE GAZUL COMUNEI CHINTENI!!!”. Oamenii pot rămâne fără gaz


Primărița din Chinteni, Lucia Suciu, a declarat război Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care cedează către Delgaz, peste capul Primăriei, partea de rețea de pe raza municipiului Cluj-Napoca. 

Lucia Suciu spune că se dorește branșarea la gaz a celor care și-au făcut case pe Valea Chintăului, dar că acest lucru va lăsa fără gaz comuna, proprietara conductei. 

Iarna trecută, Chinteniul a rămas două nopți fără gaz, iar primărița a cerut să se livreze mai mult gaz, dar i s-a spus că este imposibil, pentru că ”postul de distribuție a gazului din zona Iris nu se poate livra o cantitate mai mare de gaz spre Comuna Chinteni, întrucât nu există debit”. În aceste condiții se pune întrebarea cum va putea alimenta sute sau mii de case în plus. 

Introducerea gazului metan reprezintă un proiect ce aparține în totalitate Comunei Chinteni. Este o investiție cu capital străin, ce datează din anul 2002. La acel moment, am fost prima comună care a reușit să spargă monopolul Distrigaz Nord SA. și aceasta doar datorită perseverenței mele.

Între Comuna Chinteni și CPL CONCORDIA există un contract de concesiune, încheiat pentru o perioadă de 49 de ani, avizat de ANRGN, prin care CPL CONCORDIA se obligă ca, la finalul perioadei mai sus menționate, să predea toate bunurile care alcătuiesc rețeaua de alimentare cu gaze naturale, inclusiv stațiile de reglare a presiunii, comunei Chinteni care, de altfel, e proprietarul rețelei, chiar dacă investiția nu a fost amortizată.

Vineri, 29.10.2021, în jurul orei 16.00, am primit o adresă prin care eram informați că ANRE BUCUREȘTI a hotărât să predea către DELGAZ parte din această rețea, aflată pe raza Municipiului Cluj-Napoca, fără a purta în prealabil vreo discuție cu cei îndreptățiți - reprezentanții Comunei Chinteni sau ai CPL CONCORDIA.

Toate acestea doar pentru a gestiona lipsa de reacție sau incapacitatea autorităților publice locale clujene față de necesitatea branșării la rețeaua de gaze naturale a numeroșilor locuitori din zona Valea Chinteni, unde de altfel nu s-a extins nici un fel de rețea. 

Iarna trecută, în contextul în care două nopți consecutive ne-am confruntat cu întreruperea furnizării gazului metan, am solicitat prefectului de la acea vreme, domnul Mircea Abrudean, convocarea unei întâlniri cu toți factorii de decizie - CPL CONCORDIA, TRANSGAZ, DELGAZ. Ca urmare a discuțiilor purtate, a rezultat că prin postul de distribuție a gazului din zona Iris nu se poate livra o cantitate mai mare de gaz spre Comuna Chinteni, întrucât nu există debit. Schimbarea acestei situații presupunea înlocuirea conductei din municipiul Cluj-Napoca până la ieșirea din Baciu, ceea ce era imposibil. 

Din acel moment, am întreprins demersuri pe lângă TRANSGAZ SA pentru identificarea unei soluții tehnice care să permită racordarea la Sistemul de Transport Gaze Naturale dintr-un alt punct. Într-un final, după numeroase discuții, varianta identificată ca fiind cea mai bună a fost realizarea unei noi magistrale, cu punct de reglare în localitățile Deușu - Vechea.

Pentru concretizarea cât mai rapidă a acestei soluții, în această săptămână am fost nevoită să petrec la ANRE București două zile, iar săptămâna viitoare, o zi la Mediaș. 

TOATE ACESTEA ÎN TIMP CE ALȚII ÎȘI DAU TOATĂ SILINȚA SĂ LASE COMUNA CHINTENI FĂRĂ GAZ ÎN PRAG DE IARNĂ”.

Comentarii Facebook