Vineri 22 Noiembrie

Primarul Clujului: Consiliul Judetean nu are atributii sa rezilieze contractele de salubritate. Cred ca Alin Tise a facut declaratia in nume personal

 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, a declarat pentru Stiri de Cluj ca nu isi explica afirmatiile facute de Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, potrivit caruia contractele pentru firmele de salubritate ar deveni nule dupa intrarea in vigoare a ADI.

 

"Aceste declaratii sunt surprinzatoare pentru mine, mai ales ca la momentul cand Primaria Cluj-Napoca a intrat in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara - ADI, in prima faza proiectul a fost respins pentru ca existau prevederi care ii dezavantajau pe locuitorii municipiului Cluj-Napoca. In final, a fost acceptata intrarea in ADI pentru ca altfel Consiliul Judetean Cluj ar fi pierdut finantarea pentru realizarea rampei. Exista o prevedere clara in hotarea de consiliu local potrivit careia timp ce 8 ani colectarea gunoiului menajer va fi facuta de cele doua firme, care au castigat contractul in urma licitatiei, indiferent de momentul cand intra in vigoare ADI", a declarat primarul Clujului.

 

Argumentele primarului Radu Moisin se regasesc in Hotararea de Consiliu Local nr 82 din 2011, art 2 si 3:

 

"Art 2. Se aproba participarea municipiului Cluj-Napoca la cofinantarea proiectului "Sistem de Management Integrat a Deseurilor in judetul Cluj", in functie de rezultatul licitatiilor desfasurate conform legislatiei in vigoare, conform unei hotarari de consiliu local, adoptata ulterior.

Art 3. Participarea municipiului Cluj-Napoca la proiectul "Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj" nu exclude posibilitatea municipiului Cluj-Napoca si/sau a societatilor concesionare a serviciului public de salubrizare menajera sa valorifice deseurile municipale in alte modalitati prevazute de legislatie."

 

Primarul Radu Moisin a declarat pentru Stiri de Cluj ca Primaria a obtinut in urma licitatiei niste contracte extrem de avantajoase pentru clujeni.

Potrivit acestuia exista mai multe avantaje pentru clujeni, care fac ca nici macar sa nu se discute despre rezilierea contractelor:

1. Tarif unitar de 5 lei pentru colectarea gunoiului menajer pentru persoane fizice. Un tarif care este mai mic ca, de exemplu, in Turda, unde este 6 lei.

2. Cele doua firme care au castigat licitatia s-au obligat prin contract sa modernizeze din fonduri proprii punctele gospodaresti de colectare, nu din fondurile de la bugetul local, cum era inainte.

3. Clujul primeste redeventa timp de 8 ani de la aceste doua firme de aproximativ 50.000 de euro/an de la compania Brantner -Veres, si 100.000 de euro /an de la Rosal.

4. Cele doua firme sunt obligate in cei 5 lei/persoana fizica si 15 lei/persoana juridica sa colecteze selectiv.

 

"In acest context, declaratiile presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, nu mi le pot explica. Nu are atributii in acest sens. Este competenta stricta a Consiliului local. Cred ca sunt declaratii in nume personal, avand in vedere ca exista clauze clare in hotaririle de Consiliu", a mai declarat primarul Radu Moisin.

 

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, a spus ca ar putea fi reziliate contractele cu firmele de salubritate care actioneaza in Cluj-Napoca.

"Este discutabil in ce masura licitatia sau in ce masura contractul este valabil dupa data intrarii in vigoare a acestei asociatii de dezvoltare comunitara (n.red. care va gestiona fabrica de gunoi). Stiti ca la municipiul Cluj-Napoca s-a incheiat un contract pe 8 ani. Exista o prevedere care spune ca in momentul in care intra in vigoare acest ADI (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara) contractele de colectare se anuleaza si se fac licitatii de catre acest ADI pentru toate orasele. Mai mult se prevede ca se prelungesc de drept aceste contracte, lucru care este imposibil", a afirmat Alin Tise, la Alpha TV. Citeste mai departe...

 

Reprezentantii firmelor de salubritate din Cluj sunt profund revoltati de declaratia facuta de Alin Tise, potrivit careia contractele lor vor fi anulate la intrarea in vigoare a Agentiei de Dezvoltare Intercomunitara Ecometropolitan si spun ca acesta nu cunoaste prevedirele existente in hotararea de Consiliu Local, care prevedea intrarea primariei Cluj-Napoca in ADI.  Citeste mai departe aici...

Comentarii Facebook