Duminica 22 Decembrie

Primarul din Băișoara: Aș da mâine stațiunile de schi, să mă scap de ele! / Mergeți în pisici de mocani proști!


Primarul din Băișoara, Liviu Ghib, este extrem de furios pe faptul că stațiunile de schi din comună nu aduc bani la bugetul local, dar toți turiștii au pretenții de a se face investiții. 

Primăria deține pârtia veche de la Muntele Băișorii, dar toți ”privații” de acolo au numai puncte de lucru și nu achită niciun impozit loca, numai cel pe proprietate. Lucrurile stau la fel și la Buscat, spune primarul Liviu Ghib. 

Suntem singura stațiune din județul Cluj, căreia contribuabili din turism nu aduc niciun venit. Eu aș da-o mâine stațiunea aia pentru că nu îmi aduce niciun venit. Toate firmele și toate pensiunile care sunt sus în stațiune au firmele făcute pe orașul Cluj, pe Turda sau pe Oradea. Tot impozitul pe venit, muncitori, pe salarii și impozite se dau la Cluj, noi nu încasăm nimic. Nu primim nici 5 bani. Abia reușim să ii facem să își plătească impozit și taxa de gunoi. Noi numai cheltuim cu stațiunea de la Muntele Băișorii. 

Acolo am făcut canalizare și lucrăm să introducem apa să schimbă tot, am asfaltat, dar mai mult nu pot face. Cu venit din taxe și impozite de 100.000 de euro, nu pot face mai mult”, a spus primarul Liviu Ghib.

Nici stațiunea de la Buscat nu aduce vreun ban la bugetul local. ”Buscatul e privat, e altă problemă, dar nici cinci bani nu ne aduce. Nu putem să ne mândrim că aducem bani din stațiune, ca apoi să investim tot acolo. Asta ar fi o soluție ca să recuperăm.Tot ce am făcut e pe proiecte europene. Asta e problema, că toți vin cu pretenții să facem tot mai mult la stațiune, dar atunci oamenii care mă votează din alea nouă sate să nu le fac nimic. Să las totul la mama naibii? Acum lucrez la asfaltare la canalizare, la asfaltări și să investesc totul în stațiunea, să vină cineva din Cluj și să facă o grămadă de bani și să râdă de noi. Să zică: ”Mergeți în pisici de mocani proști! Dacă te-au votat oamenii, asta este, să fii sănătos!. Stați acolo în noroi și în mizerie, fără canalizare și apă!” și să nu aibă apă și canalizare. Noi venim să ne distrăm!”. Așa e în regulă? Nu e în regulă, vă spun eu!”, a mai adăugat primarul Ghib. 

Administrația locală din Băișoara adună din impozite și taxe pe terenuri și clădiri numai 100.000 de euro pe an, iar bugetul total este de un milioan de lei. Afacerile în zonă cu pensiunile și cele două stațiuni mari prosperă, dar impozitele pe încasări și salarii ”curg” spre alte zone, nu rămân în Băișoara. 

Primarul din Băișoara, Liviu Ghib, despre haosul rutier de la Buscat: Spuneau că au 300 de locuri de parcare și au 40

La noi în stațiune s-au învățat oamenii, sunt oameni cu relații, și pun presiune. Eram la un moment dat amenințat că nu plătesc gunoiul, să îl ridic din stațiune, și dacă îi forțăm atunci amenințau că nu mai achită impozitul pe terenuri. Au funcții și amenință. Nouă ne intră numai banii de pe impozitele pe proprietate. Așa e legea fiscală, le permite să își facă un punct de lucru. Noi nu știm câți angajați au, de unde plătesc impozitul pe salarii. Asta este o pare problemă și a fost dintotdeauna. Toată lumea crede că avem stațiune și suntem bogați, dar noi suntem cei mai săraci dintre săraci”, a mai adăugat primarul.

Acesta a spus că numai proiectul de amenajare a pârtiei vechi de la  Muntele Băișorii costă 23 de milioane de lei, iar contribuția locală trebuie să fie de 15%. ”Nu știu de unde vom obține această sumă, dacă nu ne ajută Consiliul Județean Cluj”, a încheiat edilul.

Administratorul statiunii Buscat, Iancu Șerbănescu, susține că firma lui are sediul în Băișoara și achită acolo impozitele. 

Aceasta discutie am avut- o chiar în noiembrie 2020 cu Dânsul, sunt dezamăgit ca insista sa dezinformeze lumea. Aveti atasat CUI-ul nostru ( pe care m-as bucura sa nu îl publicați) unde se vede exact sediul firmei noastre. Din păcate dânsul nu știe ca o parte din bugetul local pe care-l primește este aferent taxelor pe care le plătim noi, agenții economici. Nu sunt doar impozitele pe clădiri, respectiv construcții.

Probabil ca multe firme și-au mutat sediul din Baisoara deoarece incepand de anul trecut s-a perceput și o taxa pentru firma. Drept urmare noi ca firma cu sediul în Comuna Baisoara am fost notificati sa platim acea taxa de aproximativ 700 de lei. Nu cred ca este un demers care sa incurajeze firmele sa își stabilească sediul în Băișoara.

De asemenea, ne manifestăm mirarea ca D-l Primar Ghibu în contextul în care Primaria Baisoara este actionara la firma ce realizeaza serviciile de salubritate nu știe ca aceste servicii sunt achitate de către noi. Va atasam factura pe decembrie aferentă restaurant Apres Ski Cota 1600 și a telescaunului. Nu știu dacă în Cluj sunt localuri care au așa factura la serviciile de salubritate.

D-l Primar a declarat eronat ca ne-a ajutat la PUZ-uri. Puz-ul pe care se afla investiția Buscat Resort a fost realizat și finanțat de către noi. Mai mult de atat nici până în ziua de azi Comuna Baisoara nu a realizat un PUZ pentru terenurile din zona Buscat ce se afla în administrarea sa teritorială.

Referitor la lipsa plusului pe care îl aduce zona turistica Buscat-Baisoara d-l Primar omite ca zeci de oameni lucrează în zona turistica si ca mutli alții au beneficii directe ( venituri din inchirieri de cabane, constructii de cabane, lemne de foc sau plimbari cu sania samd).

Cat despre plusul de imagine pe care îl aducem dorim sa subliniem ca doar în acest început de sezon , la Buscat au fost televiziuni, care au publicat 18 știri cu acoperire  națională,care au amintit numele Baisoara (cu o conotatie pozitiva)”, a spus Șerbănescu.

fct drisco Ecoardeal (1)-page-001.jpgCUI (1)-page-001.jpg

Comentarii Facebook