Vineri 22 Noiembrie

Primarul Emil Boc le dă o veste proastă celor blocați în trafic: Pe Centura Metropolitană, lotul mare, nu se va lucra în 2024


Primarul Emil Boc a declarat că în 2024 se va lucra pe lotul unu al Centurii Metropolitane, de la Podul N, până la unitatea militară din Florești, deci pe un ”ciot”, care nu va rezolva deloc problema de trafic.

Toată lumea așteaptă vești despre Lotul al doilea, cel de la Unitatea Militară din Florești și până la Autostrada Transilvania, dar și de la Podul N (capătul Mănășturului), prin Făget, Borhanci spre Bulevardul Muncii. Acesta ar pune în valoare ”ciotul” de la Lotul unu. 

Pe Lotul al doilea nu e terminată licitația. Apoi urmează proiectarea și apoi exproprierile, fără de care nu se poate lucra. Aici vorbim de milioane de euro, dacă nu zeci de milioane de euro. 

Valoarea întregii centuri este de 1,3 miliarde de euro (n.red. prețul real este de 1,4 miliarde de euro, primarul încurcând datele oficiale). Tronsonul 2, care se duce până la Bulevardul Muncii este în procedură de depunere a ofertelor. Aici există posibilitatea să fie o prelungire, dacă sunt cereri multe. Echipele de proiect analizează dacă sunt justificate cererile de prelungire pentru depunerea ofertelor. Termenul de finalizare a licitației este de 31 octombrie și ar putea fi o prelungire până în 7 noiembrie. Sunt încrezător că vom avea ofertanți. Prețul a fost actualizat și cred că vom avea ofertanți”, a spus Emil Boc. Vă reamintim că prima licitație s-a anulat pentru că nu au fost firme interesate. Explicația oficială a fost că prețul a fost prea mic.

Cu toate că licitația e pe final, gospodarul șef al Clujului este sigur că în 2024 nu se va lucra deloc la Lotul al doilea al centurii, care ar trebui să salveze traficul clujean.

Nu cred că îi vom vedea la sapă. Trebuie făcută proiectarea și exproprierile. După ce se finalizează licitația se vor face exproprierile”, a spus cu tristețe primarul Emil Boc. 

Ce nu spune gospodarul șef este că licitația ar putea fi contestată, cu două rezultate: o întârziere de câteva luni sau chiar o anulare. De asemenea, sursele de finanțare ale proiectului sunt bugetul de stat și fondurile europene, dar pentru acestea trebuie alocări bugetare și proiecte depuse la Uniunea Europeană. La acest pas vital se va pierde minim un an și condiția este să fie disponibile fonduri și proiectul aprobat.

Una peste alta, Centura Clujului nu ”va vedea prima lopată” până în 2027 - 2028, iar finalizarea ar putea dura alți câțiva ani. 

Comentarii Facebook