Duminica 22 Decembrie

Problemele de la groapa de gunoi a Clujului au dispărut ca prin minune! Cui i-a servit blocajul de 2 luni?

 

După ce au afirmat în repetate rânduri că la groapa de gunoi lucrările efectuate nu respectă proiectul arhitecților, reprezentanții Consiliului Județean Cluj dau înapoi.

 

După o întâlnire cu reprezentanții Atzwanger S.p.a  and Ladurner SRL, antreprenorul general pentru construcția gropii de gunoi, reprezentanții CJ Cluj, Ioan Oleleu, Mariana Rațiu și și arhitectul șef Claudiu Salanță, cei pe care directorul Aeroportului din Cluj Napoca, David Ciceo îi numea ”grup de criminalitate organizată” au convenit, în termeni foarte clari, să repornească lucrările la groapa de gunoi.

 

În acordul semnat de cele două părţi, pe care Ştiri de Cluj vi-l prezintă în exlusivitate, termenele convenite sunt de doar câteva zile, ceea ce înseamnă că gravele probleme semnalate de Mariana Raţiu, director de Investiţii şi şef de proiect, la CJ Cluj şi Claudiu Salanţă, nu sunt atât de grave.

 

 

 

 

 

Şefa proiectului Centrului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Cluj, Mariana Raţiu, directoarea de Investiții a Consiliului Județean Cluj, a adus acuzații constructorilor.

 

Mariana Raţiu susține că a aflat de probleme în luna martie, iar în apilie a făcut și o plângere penală. Ea a fost chemată pe șantier de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, iar la vizită a luat parte și Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, cel care a aplicat o amendă de 60.000 de lei antreprenorului.

 

Paradoxal, tot Rațiu a recunoscut că lucrurile nu sunt grave și că pot fi remediate fără costuri suplimentare.

 

”Fabrica de gunoi” a Clujului a avut probleme la început. Licitaţia a fost câştigată de asocierea formată din S.C. Confort S.A., Atzwanger Spa, S.C. Ladurner Impianti S.R.L. şi S.C. Vel Service S.A. Firma Confort, a milionarului Georgică Cornu, a intrat în insolvență, iar lider al asocierii a devenit firma din Italia, Atzwanger, care a subcontractat lucrarea firmei Napoca SA.

 

Rațiu a acuzat că firma Napoca a excavat pe marginea gropii de gunoi, pe un teren care aparține Primăriei Feleacu.

 

Văzând că nu se opresc lucrările eu am făcut o adresă către arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, care conform legii are obligaţia să vină şi să controleze dacă sunt lucrări autorizate, legale, ilegale. Claudiu Salanţă a aplicat o amendă de 60.000 de lei şi măsuri complementare de stopare a acelor lucrări şi de intrare în legalitate. Ei aveau obligaţia să întocmească un proiect să consolideze acea zonă. Mai mult, văzând că lucrările au evoluat ne-am adresat atât verificatorului de proiect şi celui care a făcut expertiza, care ne-au spus că vorbim de nişte lucrări extrem de neinspirate, periculoase, care pun în pericol stabilitatea taluzului, a stabilităţii contrucţiei”, a spus Mariana Raţiu.

 

Mariana Rațiu a mai acuzat că sunt probleme și cu zona unde vor fi depozitate deșeurile și unde drenarea apelor este deficitară. ”Avem doar nişte suspiciuni în ceea ce priveşte fundul de celulă unde vor fi depozitate deşeurile. Se pune problema pe anumite zone că nu s-a săpat până la cota din proiect. Acel fund de celulă are un rol important, trebuie puse nişte conducte de drenare, apa care vine de pe deal să se scurgă prin conducte şi să se verse în Zăpodie astfel încât să nu se umfle fundul de celulă şi să avem parte de o nenorocire, respectiv să se surpe. În proiectul tehnic, în caietul de sarcini şi în oferte era prevăzut piatră spartă şi ei au pus balast stabilizat cu acordul verbal al proiectantului. Dacă din probe rezultă că acel balast conţine pământ va pune în pericol fundul de celulă, pentru că țevile de evacuare a apei se vor înfunda”, a adugat Raţiu.

 

Citește AICI toate neregulile semnalate, care acum au dispărut.

Comentarii Facebook