Progres slab înregistrat pe șantierul căii ferate Cluj-Oradea, la mai bine de trei luni de la demararea lucrărilor: „Slab, deși traficul e închis”- VIDEO
Start timid pe șantierul liniei ferate Cluj-Oradea! Potrivit Asociației Pro Infrastructură termenul limită din PNRR, anul 2026, va fi greu de respectat.
„Arcada, început timid pe M300 Aghireșu-Poieni. Progresul antreprenorului Arcada este destul de slab deși traficul este închis din ianuarie 2024 pe lotul 2 al Magistralei 300 dintre Cluj-Napoca și Oradea (Episcopia Bihor), reconstrucția căii ferate Aghireșu-Poieni fiind atacată încă din noiembrie 2023.
Pe aici se circula înainte de reconstrucție cu 80 km/h. După ce lucrările vor fi terminate, vitezele maxime vor crește la 100 km/h (Aghireșu-Huedin), 120 km/h (Huedin-Brăișoru) și 85 km/h până la Poieni. Linia va fi electrificată, o premieră în nord-vestul Ardealului, și se va instala sistemul european de semnalizare ETCS.
Antreprenorul este mobilizat în special între Brăișoru (minutul 10) și Poieni, cu oarece activitate la Huedin (min 6). Se lucrează mai ales la structuri (poduri și podețe). Lotul de 36 km în valoare de 1,5 miliarde lei a ajuns la aproximativ 3% stadiu fizic, adică mult sub nivelul de 3% pe lună necesar ca să fie gata în termenul PNRR din 2026.
Acest tronson este din păcate singurul atacat mai serios din cele patru semnate în ianuarie 2023 pentru proiectare și execuție. Data limită a PNRR din 2026 este chiar și mai greu de atins pe celelalte loturi.
Pe Cluj-Aghireșu se va circula cu 100 km/h și există autorizație de construire. Poieni-Aleșd include zona de defileu, cea mai dificilă, unde sperăm să iasă autorizația în următoarele săptămâni. Pe acest sector trenurile vor merge cu 75-100 km/h, fir simplu, cu 160 km/h pe secțiunea Vadu Crișului-Aleșd.
Pe tronsonul Aleșd-Oradea, proiectat la 160 km/h, linie dublă, tocmai a fost emisă autorizația de construire și ar trebui, teoretic, să vedem mișcare în teren în curând”, au transmis cei de la Asociația Pro Infrastructură.
3 Comentarii
ARCADA a atacat din nov.2023 organizarea de șantier și poveștile cu"angajarea" de personal și aducerea de mașini noi "SCANIA". Povestea s-a amânat până în feb., apoi martie etc. Pe linie lucrează numai RUBIO subcontractor. În "tergiversarea" actuală trebuie modificat numai anul 2036. S--auzim de bine.
BANI SPĂLAȚI AIUREA CINE MERGE CU TRENUL
Eu zic sa le inchideti de tot ca si asa, de 34 de ani, nu ati fost in stare sa faceti macar o autostrada