Proiect de lege: Zilele libere acordate pentru sărbătorile legale care pică în weekend se vor acorda în zilele lucrătoare următoare
Mai mulți parlamentari au propus ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele și duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus.
Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 - Codul Muncii
Semnatarii iniţiativei legislative sunt 26 deputaţi PNL şi doi deputaţi PSD, scrie Agerpres. „Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.
Liderii deputaților PNL și PSD, Gabriel Andronache și Alfred Simonis, au expus motivele pentru care ar fi corect ca acest proiect de lege, deja înaintat, să fie pus în practică: „Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii”.
Potrivit acestora, „legiuitorul doreşte ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu”.
Ei au exemplificat că, anul acesta, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend.
Zilele de sărbătoare suprapuse cu zilele de repaus nu mai au valoare de zile nelucrătoare
„Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, au explicat aceștia.
„Această reglementare poate fi interpretată şi ca o încercare de aliniere la situaţiile similare ale salariaţilor din UE, fără a mai fi nevoie a se declara şi alte zile ca fiind nelucrătoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucrătoare, angajaţii români să poată beneficia în mod efectiv. (...) Raportat la dispoziţiile principiilor fundamentale ale dreptului muncii, egalitatea de tratament, libertatea muncii, precum şi la drepturile salariaţilor, propunerea legislativă nu intră în contradicţie cu prevederile acestora şi nu prezintă nicio altă inadvertenţă juridică fală de alte prevederi ale Codului muncii”, au mai explicat inițiatorii proiectului, potrivit digi24.ro.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
1 Comentariu
Ar fi mai simplu sa se reseteze saptamana de 1 ianuarie, si 29 februarie sa se mute ca 32 decembrie. Si pastele sa nu fie pus doar cand e luna plina, ca acum avem iluminare stradala, nu trebuie sa ne lumineze luna sarbatorile.