Propunerea USR ca rectorii să aibă cel mult două mandate la conducerea unei universități, respinsă de Guvernul Ciucă
Guvernul Ciucă a dat aviz negativ propunerii legislative a USR potrivit căreia rectorii pot avea maximum două mandate, însumând opt ani, la conducerea unei universități, relatează site-ul Edupedu.ro, citat de G4Media.
Executivul argumentează prin faptul că proiectul Legii învățământului superior, lansat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, prevede că „numărul mandatelor rectorilor este stabilit în Carta universitară”.
În acest moment, potrivit Legii educației, rectorii pot avea „două mandate succesive, complete”, în fruntea aceleiași universități. În 2014, Guvernul Ponta a introdus precizarea că mandatele trebuie să fie ”complete”, ceea ce a permis unor rectori, printre care Sorin Cîmpeanu, Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, să ocupe un al treilea mandat, pentru că unul a fost întrerupt în perioada în care au condus Ministerul educației.
Proiectul de lege inițiat de USR prevede că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de opt ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora”.
Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative
„În prezent, Legea educației naționale nr.1/2011, prevede că desemnarea rectorului se stabilește prin două modalități, fie pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, fie prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților în funcție de ceea ce a decis comunitatea academică prin referendum organizat la fiecare patru ani. Aceste modalități sunt independente de faptul că o persoană candidează pentru primul sau al doilea mandat. Considerăm că inițiativa legislativă, prin formularea sa, impune concursul pentru cel de-al doilea mandat al rectorului, ceea ce contravine tezei generale”, se arată în răspunsul Guvernului.
De asemenea, „potrivit proiectului Legii învățământului superior, numărul mandatelor rectorilor este stabilit în Carta universitară. Astfel, apreciem că modificările propuse de inițiatori încalcă autonomia universitară”, mai transmite Guvernul.
1 Comentariu
Abia face in prima luna cheag și se dezvolta rețeaua de distribuire a diplomelor și masteratelor și a împărțirii banilor obținuți și sa vina alții?
Cu cât sunt mai mulți cu atât se răsufla mai rapid.
Trebuie sa rămână pe funcții atâta vreme cât rămâne și partidul la putere. Dacă 20 ani persista, atunci 20 ani nu schimbam nimic.