Vineri 22 Noiembrie

Publicația The Economist laudă excesiv Clujul. De ce își ține Emil Boc țestoasa în birou?


Reputata publicație The Economist laudă Clujul într-un articol cu titlul ”România are un oraș cu care se poate lăuda”.

Articolul începe cu descrierea atmosferei din ziua de 1 Decembrie 2018, cu mențiunea că, la sărbătorirea Centenarului, România are o populație mai mică decât acum 100 de ani, dar comparativ cu fosta Iugoslavie, țară fondată tot în 1918, ”măcar a supraviețuit”, notează cei de la The Economist.

Publicația vorbește apoi despre faptul că 3 - 4 milioane de români au plecat din țară și că nu sunt mulți cei care simt că împlinirea a 100 de ani de existență a statului român este un motiv de fericire. Peisajul de ansamblu descris în articol este unul submbru pe fondul faptului că România face pași înapoi în lupta anti-corupție. A fost menționat și un studiu Deloitte, care plasează țara noastră pe ultimul loc între țările membre ale Uniunii Europene în privința calitatea vieții.

În mod surprinzător, probabil, populația acestui oraș din Transilvania se simte mândră. Clujul este unul dintre cele două orașe din România unde populația crește, în loc să scadă, așa cum este trendul național”, arată publicația, care menționează despre broasca țestoasă din biroul lui Emil Boc, ținută în clădirea Primăriei pentru că ”apartamentul primarului este prea mic pentru a putea găzdui acvariul țestoasei”. ”De asemenea și Clujul este prea mic pentru a-i găzdui pe cei 450.000 de locuitori. Anul viitor va fi demarată construcția de case pentru 200.000?!. Sufletul orașului, spune Emil Boc, sunt cei 100.000 de studenți, inclusiv 3.000 de studenți străini, o raritate într-o țară în care tinerii pleacă să studieze afară”, mai notează publicația The Economist, care nu explică de unde provine informația privind construcția de locuințe pentru 200.000 de oameni.

boc-2.jpg

Foto: Mediafax

Nu sunt uitate nici cele 1.350 companii IT, în care lucrează 20.000 de informaticieni, în creștere față de anul 2014, când erau 12.000 de angajați în industria IT locală.

Forța de muncă este problema cea mai mare a Clujului. Wouter Reijers, un om de afaceri olandez stabilit la Cluj, le-a spus jurnaliștilor de la reputata publicație că a ajuns să îi plătească pe ingineri cu salarii duble față de cele plătite acum 5 ani. Astfel, că muncitorii localnici din construcții sunt înlocuiți cu cei aduși din Vietnam.

Clujul trebuie să înceapă să dezvolte propriile produse, nu să facă numai muncă de outsourcing, spune și Diana Rusu, care conduce Spherik, cel mai complex accelerator business din România, mai notează publicația. 

Articolul menționează și gastronomia locală și sare rapid la prețurile la apartamente, care au explodat pe fondul creșterii sectorului IT, ceea ce a dus la un exod al celor sărmani și al bătrânilor din oraș, aceștia nefăcând față la creșterea accelerată a costului vieții. 

Madalina Mocan, un analist politic, a vorbit despre faptul că studenții au ajuns să facă naveta o oră și jumătate pentru a ajunge la universitățile clujene. ”Mădălina Mocan a mărturisit că mândră că atunci când spune cuiva că este din Cluj, oamenii spun ”WOW!”, mai scriu cei de la The Economist, în articolul despre minunatul Cluj.

Articolul nu a spus nimic despre festivalurile Untold și Electric Castle, care aduc cei mai mulți turiști străini în oraș. 

Comentarii Facebook