Vineri 22 Noiembrie

Razboiul colectarii selective intre Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj se duce pe bani! Laszlo Attila: Ii dam in judecata VIDEO


Colectarea selectiva a deseurilor in Cluj-Napoca s-ar putea opri, daca reprezentantii Consiliului Judetean Cluj nu isi vor da avizul pentru deschiderea unor statii de sortare a deseurilor.

Primaria Cluj-Napoca s-a angajat ca, pana la finele anului, 15% din deseurile colectate sa fie selectate. Pentru a se face acest lucru, firmele de salubrizare trebuie sa aiba si puncte de sortare a deseurilor pe doua fractii: umed si uscat.

Reprezentantii firmelor de salubrizare Brantner Veres si Rosal s-au intalnit luni dimineata cu cei ai Primariei, dar de la intalnire au lipsit fara nicio justificare conducerea Consiliului Judetean (CJ) Cluj, care ar trebui sa avizeze aceste puncte de sortare a deseurilor.

In sedinta a fost prezentat, totusi, un punct de vedere al presedintelui CJ Cluj, Alin Tise, in care se spune ca: "La nivelul judetului Cluj se afla in curs de derulare proiectul Sistem de Management Integrat al Deseurilor in jud. Cluj, aprobat pentru finantare in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu - Axa prioritara 2 - "Dezvoltarea sistemelor de management integrat a deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate". (...) Proiectul sus mentionat va deservi intreg judetul Cluj si presupune si realizarea unui centru de Management Integrat al Deseurilor care va curprinde o zona de depozitare, o Statie de Tratare Mecano-Biologica si o Statie de Sortare. Proiectul a fost dimensionat avand in calcul toate deseurile menajere si asimilabile din industrie si comert generate la nivelul judetului".

CJ Cluj anunta ca va construi si va pune in functiune o statie de sortare a deseurilor, ca parte a Sistemului de Management Integrat al Deseurilor Cluj, astfel ca firmele de salubritate nu au nevoie de statii de sortare.

Viceprimarul Laszlo Attila a declarat ca: "Sunt o serie de termene care trebuie respectate conform contractului de concesiune a acestor servicii de salubritate. S-a modificat si legea. Deci pana la sfarsitul anului trebuie sa ajungem ca, din gunoiul menajer colectat, 15% sa fie selectat si depozitat intermediar pe o platforma pana se face prima celula a depozitului ecologic.

Acum trebuie sa gasim aceasta rezolvare si pentru aceasta perioada, pentru ca am fost instiintati de catre colegii de la Consiliul Judetean Cluj ca prima celula se va finaliza undeva peste 14 luni. Asta ar insemna ca aceste termene contractuale si conditii de licitatie de la vremea respectiva nu pot fi respectate, deci trebuie sa gasim o solutie intermediara pentru a depasi acest termen.

Sunt o serie de activitati de ordin administrativ pe care trebuie sa le rezolvam. Urmeaza sa vedem in urmatoarele zile care vor fi solutiile pe care le vom gasi.

In acelasi timp, reprezentantii Garzii de Mediu ne readuc la cunostiinta ca nerespectarea acestor conditii atrage dupa sine repercursiuni asupra autoritatii. Cu toate ca noi am externalizat aceste servicii, noi suntem cei care suntem cei trasi la raspundere din punctul de vedere al autoritatilor care controleaza activitatea din acest domeniu".

Laszlo Attila a fost surprins si de lipsa celor de la CJ Cluj de la intalnirea de luni dimineata: "Nu este pentru prima data. Vad ca avem un dialog al surzilor. Ne trezim cu fel de fel de hartii si ne gandim cum sa le rezolvam. Maine (n.red. marti) mergem la ei si vom avea o discutie si sa le reamintim. In ultima instanta probabil ca ne vom adresa instantei".

Directorul firmei Rosal, Sergiu Hossu, a declarat ca lipsa avizului din partea CJ Cluj va distruge sistemul de colectare selectiva a deseurilor, implementat in Cluj-Napoca in ultimii doi ani.

"In momentul de fata, niciuna dintre societatile Rosal sau Brantner, nu isi pot construi statia de sortare, deoarece Primaria a primit un raspuns negativ din partea Consiliului Judetean si noi suntem in imposibilitatea de a construi statiile de sortare. Noi dorim sa implementam de doi ani de zile sistemul de colectare selectiva. In momentul de fata vom opri aceasta activitate, pentru ca neavand unde sa sortam acest deseu nu are rost sa continuam cu acest demers. Asta inseamna ca cetateanul va plati mai mult. Toate se datoreaza acestui raspuns. Daca nu va fi un raspuns favorabil, societatile nu isi vor asuma niciun risc si amenzile care vor fi date vor fi platite de Primarie", a declarat Hossu.


Directorul societatii Brantner Veres, Eugen Veres, a anuntat ca el va continua sa faca sortarea, cu toate ca functioneaza in ilegalitate. "Noi avem o statie de sortare ilegala. Vom pune in functiune acea statie de mediu in mod ilegal. Garda de mediu isi da acordul numai daca cei de la Consiliul Judetean Clujo fac si noua ne trebuie acord de mediu. Ei nu isi dau acordul, astfel ca o vom pune in functiune ilegal".

 

Cheia intregii afaceri este, insa, alta. La viitorul Sistem de Management Integrat al Deseurilor in jud. Cluj reciclarea unui metru cub de deseuri va costa 25 de euro. Banii vor trebui sa fie platiti de firmele de salubritate, dar daca aceste deseuri sunt sortate in prealabil cantitatea care va fi livrata de firmele de salubitate se va injumatati, iar suma incasata de CJ Cluj va fi mult mai mica, chiar si cu 50%.

 

Firmele de salubritate doresc sa reduca aceste costuri, pentru a nu fi nevoite sa creasca preturile sau sa ceara subventii de la municipalitate.

Comentarii Facebook