Vineri 22 Noiembrie

Reforma Educației, în plină criză economică. Salariul mediu în învățământ va fi de 9.500 lei


Sorin Cîmpeanu, a prezentat marţi proiectele legilor educației, care vor fi supuse dezbaterii publice începând de mâine.

Astăzi 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al Proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din Proiectul România Educată. Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate. (...) Ministerul Educaţiei este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei", a spus ministrul Educației, într-o conferinţă de presă.

Proiectul România Educată beneficiază deja de o asumare guvernamentală explicită şi beneficiază de o asumare parlamentară prin includerea în PNRR a capitolului România Educată cu o pondere a finanţării de peste 12% din total PNRR", a arătat ministrul.

Potrivit ministrului, după cele 35 de zile de consultare publică va exista o scurtă perioadă de câteva zile pentru integrarea propunerilor care vor rezulta în perioada de consultare.

Salariul mediu în învățământ va fi de 9.500 lei

La capitolul salarizare, proiectul prevede o creștere a salariului mediu în învățământ de la 6.500 de lei până la 9.500 de lei. Potrivit ministrului, pentru prima oară într-o lege a educației apare o reglementare care definește salariul debutantului ca fiind salariul mediu în economie. Este o creștere de 43%, a explicat Cîmpeanu.

Ca urmare, va crește și salariul mediu în sistem de 6.500 de lei, cât este în prezent, până la 9.500 de lei. Aceste legi au un impact bugetar de 90% față de ce există în prezent, iar salariile vor reprezenta 15% din bugetul educației pe partea de cheltuieli, a precizat Cîmpeanu. Ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat marți proiectele legilor Educației, care urmează să intre în consultare publică, după care vor ajunge spre adoptare în Guvern, scrie Antena 3. 

De asemenea, elevii care vor fi clasa a VIII-a și vor susține Evaluare Națională în vara lui 2024 ar putea da un examen de admitere la liceu, iar dacă nu intră, apoi vor susține Evaluarea Națională și vor fi repartizați prin procesul clasic computerizat, prevede noua legea a Educației din învățământul preuniversitar, prezentată azi de Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă. 

Comentarii Facebook