Regenerarea urbană pe Constantin Brâncuși, cu blocuri lângă case, s-a făcut în interesul celor care fac blocuri - Interviu cu arhitectul Șerban Țigănaș
Regenerarea urbană este un nou concept aruncat pe piață de Primăria Cluj-Napoca. Un exemplu clar unde vedem acest lucru este pe strada Constantin Brâncuși, care, prin noul PUG, a devenit zonă de regenerare urbană.
Arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură din Cluj, a spus că regenerarea urbană presupune revitalizarea unei zone prin investiții publice și private, dar pe strada Brâncuși s-a făcut ”limitat la intervenția privată reprezentată de stimularea prin reglementarea favorabilă a unui randament imobiliar crescut”. Adică, Primăria a permis privaților să construiască mult, iar municipalitatea nu a făcut nimic pentru a dezvolta și alte funcțiuni în zonă, în interesul locuitorilor.
Rep: Era necesara regenerarea zonei Brâncuși, strada cu case, care separă două cartiere unde sunt numai case?
Șerban Țigănaș: Răspunsul scurt este nu. Strategia adoptată de PUG pentru strada Brâncuși și pentru alte artere cu rol important în oraș nu are ca obiectiv un caracter reparator al morfologiei urbane și nu este o soluție care se impunea. A fost însă o modalitate de a stimula construirea pe o arteră importantă în încercarea de a genera fronturi stradale specifice unui bulevard, respectiv cu spații pentru comerț și servicii la nivelul pietonului. Dacă privim extremitățile străzii, spre intersecția cu strada Titulescu și la partea opusă, spre intersecția cu strada Mălinului și Fagului, vom vedea că acestea au cu totul alt caracter, care în viziunea autorilor PUG putea fi extins pe restul prospectului stradal. Situația actuală este în mod evident intermediară, efectele acestor reglementări putând fi observate evident prin frenezia activității imobiliare. Până la saturația țesutului urban prin înlocuire completă va mai fi de așteptat probabil câteva decenii.
Rep? Ce înseamnă o zonă de regenerare urbană și ce trebuie făcut într-o astfel de zonă?
Șerban Țigănaș: Legislația românească nu precizează ce înseamnă regenerarea urbană, iar teoria vehiculată în mediile academice și mai puțin în cele profesionale nu este nici ea foarte precisă. În principiu regenerarea urbană se referă la zone degenerate, care au intrat în procesul de decădere (urban decay). Această pantă descendentă din viața unei zone de oraș nu poate fi redresată de cele multe ori fără intervenții care produc interes pentru redezvoltare. Aceste intervenții reprezintă forme de conlucrare între injecțiile de investiții publice și interesul privat stimulat, care le urmează. În cazul străzii Constantin Brâncuși nu există nicio investiție publică și totul a fost gândit limitat la intervenția privată reprezentată de stimularea prin reglementarea favorabilă a unui randament imobiliar crescut. Efectele se văd, stimularea a avut loc, dar calitatea noilor inserții și mai ales relația dintre acestea și zonele adiacente din proximitate a fost scăpată de sub control, ca să spun așa. Gestiunea urbană a proiectelor stimulate de noua reglementare a condus la eșecuri imposibil de corectat. Ca să revin la întrebare, regenerarea urbană e un proces complex, care nu poate fi realizat decât prin contribuția corelată a actorilor publici și privați. Este un proces dificil, delicat, care poate produce nemulțumiri disproporționate și dezechilibre, dacă nu este gestionat corespunzător. În cazul pe care îl discutăm nu putem vorbi de regenerare doar prin modificarea unor indicatori reglementați prin PUG. Administrația publică locală trebuie să fie pro-activă într-un astfel de proiect, dar în acest caz este absentă. Putem observa alte zone din Cluj în care administrația a realizat intervenții în general la infrastructura de mobilitate care a avut efecte regeneratoare, dar nu este cazul pe Brâncuși.
Regenerarea urbană, ca să folosesc un termen la modă, e un ecosistem urban complet. Regenerarea cuprinde infrastructura de mobilitate și de utilități, spațiile publice cu altă destinație, dotările sau echipamentele publice și bineînțeles, locuințele. Orice abordare monofuncțională sau parțială are șanse limitate să poate conduce la o regenerare reală.
Rep: Cat de tare credeți că afectează traficul construirea unor șiruri de blocuri pe ambele părți?
Șerban Țignaș: Nu cred că realizarea de locuințe colective pe strada Constantin Brâncuși va afecta semnificativ traficul deoarece acesta este cauzat nu de cei care locuiesc pe această stradă ci de cei, foarte mulți, care o folosesc. Să ne gândim că întreaga zonă Borhanci trece pe aici spre și dinspre centru și probabil și aproape jumătate din Bună Ziua. Din Brâncuși prin Borhanci se realizează conexiunea cu ocolitoarea Vâlcele-Apahida, deci este o cale de intrare și ieșire a orașului. Câteva clădiri în plus nu schimbă situația în rău.
Rep: Deja sunt cam 5 -6 blocuri ridicate, alți proprietari de case au anunțuri de vânzare pe site -uri de profil. Credeți că am putea asista la o avansare a blocurilor spre Andrei Mureșanu și apoi spre zona de case din Gheorgheni? Ar putea exista pe viitor o presiune mare din partea dezvoltatorilor?
Șerban Țigănaș: Nu, pentru că în zonele despre care vorbiți reglementările nu permit densificările de Brâncuși. Cei care vând fie doresc să speculeze și să se îmbogățească, dar nu sunt bine informați, fie sunt deranjați și vor să scape de efectul acestei densificări care a creat vecinătăți defavorabile pentru ei, fie ambele.
Rep: De ce nu se face o deschidere a Clujului spre zone de la marginea orașului care pot fi modelate pentru viitor?
Șerban Țigănaș: Există astfel de intenții, deocamdată cu zona Sopor. Toate celelalte intenții ale administrației, trei fiind mai vizibile, Borhanci, dealul Sfântu Gheorghe și dealul Lomb au eșuat și erau la marginea orașului. Cauza este incapacitatea politică și strategică a administrației de a genera astfel de proiecte viabile, până acum. Să sperăm că această situație va fi contrazisă de o schimbare de abordare. Peste 30 de ani, administrația nu a fost un partener în dezvoltare, manifestându-se doar ca un arbitru, cel mai mult timp, sau ca un jucător independent, pe cont propriu. Dacă îi întrebați pe ei de ce, o să spună că nu au avut cadru legal propice, ceea ce e adevărat, fără a reprezenta complet justificarea. De fapt orașul a fost gestionat fără cunoștințe suficiente de dezvoltare și fără o conexiune solidă coerentă între strategie, politici și proiecte. Cred că se vede și cu ochiul liber. Proiectele încep să fie vizibile și sunt atractive, dar sărindu-se peste strategii și politici, ele sunt insuficiente și nu produc modificări structurale.
Rep: Se vorbește despre o ordonanță de guvern care să reglementeze proiectele de regenerare urbană. Credeți că se va face ordine sau vor fi abuzuri?
Șerban Țigănaș: E greu de spus. Se pot întâmpla ambele, ca de obicei. Dar de reglementarea regenerării urbane se vorbește de mulți ani și totuși nu a apărut nimic, așa că nu ar trebui să ne fie teamă nici de prea multă ordine și nici de abuzuri. Problema e, cum spuneam, că regenerarea va pune administrația în poziția de a avea rolul principal în astfel de procese și de a consuma energii majore pentru a obține rezultate. Întrebarea e dacă dorește și mai ales dacă poate juca acest rol? Vedeți, la primărie există un birou care se numește Strategii urbane, dar cei care lucrează acolo fac de fapt gestiune și deloc strategii.
Foto: Un nou bloc va fi ridicat, după demolarea a câtorva case. Ultimul brad din zonă a fost tăiat, fără a se planta nimic în loc. Regenerarea urbană nu aduce nici un metru pătrat de spațiu verde
Foto: Locul de joacă de la ansamblul Brâncuși Residence - 56 de apartamente
Foto: Blocurile Brâncuși Digger Apartments nu au niciun loc de joacă și niciun copac plantat, pentru că nu mai au loc de așa ceva. Fostul cameraman al lui Emil Boc, Ovidiu „Didu” Moldovan, a început ridicarea celui de-al treilea bloc
Foto: Terenul unde Ovidiu „Didu” Moldovan va înghesui al treilea bloc. Ultimul brad rămas în picioare (acum e tăiat deja)
43 Comentarii
Agramatii sunt pleava societatii, culmea, si aici in Germania este la fel!... Nu au niciun mesaj de transmis.
Nu trebuie sa fi arhitect sa iti dai seama de haosul urbanistic din cluj. Daca cunosti putin orasul sti prea bine ca s-a construit haotic si fara bun simt, punandu-se accentul pe o imbogatire rapida a unei gasti sustinute de primarie
@Mafia imobiliara + Boc = LOVE:
“sti”?
Da’ de ce n-ai fost la scoala?
@De la Toronto: te pierzi in gramatica si ratezi mesajul
@De la mata:
Ți se ascute fata ca lupta de clasa, de la atâta răutate și invidie pt cei cu bani.!
|Cum de nu vedeti ca Boc e doar un slujbas marunt care pupa mainile dezvoltatorilor. de cand e primar doar a distrus orasul. o vinitura de 2 lei de la sat la fel ca si tarcea. ar trebui sa vedeti ce interese imobiliare are viceprimarul si o sa intelegeti de ce este clujul un dezastru.
@oana: In scurt timp invitati la SURPRIZE SURPRIZE via Bucuresti impreuna cu varul primar
Se aud deja sunetele catuselor.
In curand incepe debarcarea.
!!
O singura greseala are tov. *****as (proiectant de blocuri): C. Brancusi este SINGURA strada de legatura intre cart. Borhanci si centru si viitoarea centura si centru! Pe doua benzi este imposibil de realizat traficul! Singura solutie era "asanarea" naturala a strazii prin vanzarea caselor si obligarea dezvoltatorilor sa cedeze gratuit terenul pentru… Citeste mai departe
@TotEu:
Redirecționati spre Aiton sau Turda ca și acolo sunt scoli bune. Și tot copii sunt și acolo.Sau imediat depistați cei cărora orasul pana acum le-a asigurat accesul de acolo către școlile din centru și care au peste 500 mp teren și obligați imediat in funcție de cat au sa facă ceva pt societate ( scoli, creșe, teatre, cazări pt untoldisti)… Citeste mai departe
@TotEu: Problema e ca dupa demolarea caselor, s-au dat autorizatii de constructie pe locul fostelor case, fara a se cere retragere de la strada. Din aceasta cauza, intre Titulescu si sensul giratoriu cu Take Ionescu, nu se vor putea realiza 4 benzi pe Brancusi. Stalpii instalati pe Brancusi pe vremea lui Ceausesc erau pozitionati pentru a face loc unui… Citeste mai departe
@Calin: casele de pana in sens sunt de dupa razboi. In acea zona PUG-ul prevede largirea cu 10m. Daca te uiti si hotelul de la 48-54 si birourile de pe colt cu Vasile Lupu sunt retrase cu 4 respectiv 6 metri. Gratis la primarie! Daca Ceausescu mai traia 6 luni Brancusi era ras! Ca sa cumperi restul caselor numai pentru demolare nu ajung doua bugete… Citeste mai departe
TITLU GRESIT
CORECT E: DEGENERAREA URBANA
MAI RAU DECAT PE VREMEA LUI CEAUSESCU, BLOCURI PESTE TOT > HAI VINITURI !
ati facut fotografii dintr-un unghi defavorabill, asfel incat sa nu se vada spatiul verde, curtea blocului.
@anonim: sorry man sunt doar betoane.
@anonim:
@anonim:
Dar unde-s cresele si gradinitele, ca Cineva are 2 fete si stau la Bloc.
Ce fain e CALCANUL?
Hahaha!
na la asta cu care e luat interviul sa mearga ala cu casele din sopor pentru care nu a primit autorizatie ca piticu vrea gradinita si cresa...
Multă lume o sa fie invitat la surprize surprize
E chestiune de câteva luni.
Ne auzim in curând vere primar .
@Multe telefoane și discuții sunt ascultate:
@Nu știam de ce mi-s calde ouăle: Ti-s opărite mhă paduche, vezi să inveți să porți țucalu Piticotului, cât de curând
@Nu știam de ce mi-s calde ouăle: si eu am ciucurei de ca ca la c ur ca tine iuuuuui
Musai musai
Cu așa "vizionari" pe Strada Decebal nr 8, ce credeți că va fi și la ce distanță de trotuar?
@Roman Nicoleta-Maria : daca regulamentul prevede sa iti pui cladirea la limita trotuarului, cum sunt cladirile de pe bvd Eroilor,atunci ma astept sa o puna asa.
Domnul *****as are dreptate, dar sa nu uitam, ca si dansul a fost multa vreme la manetele CTATU (exact cand s-au inventat asa-zisele centre de cartier si anume monstruozitati de blocuri in mijlocul cartierelor de case - vezi zona autogara Beta, 7 Strazi...etc.). Acum sa intelegem, ca aceste asa-zise centre de cartier trebuiesc cumva legate intre ele… Citeste mai departe
@merlin: *****as era in comisie cand s-a avizat hotelul cosciug de pe Avram Iancu. Puteau foarte bine sa il respinga atunci in 2009. E greu (aproape imposibil) sa respingi la autorizatie, daca proiectul respecta PUZ-ul si PUD-ul aprobat.
Trebuie sa faca si infractorii de la primarie un ban nemuncit, o mita frumoasa trebuie sa ieie si ei de undeva
Nu va faceti iluzii. Urmeaza Andrei Muresanu. Au si inceput, de fapt. Plebea n-are decat sa plece capul. Jmekerii rules. Vi se pare ca e un oras pentru cetateni? Cartierele se transforma in ghetouri cu trotuare late de o jumatate de metru (cand exista), traficul e sufocat intentionat, oamenii sunt fortati, in pandemie, sa mearga cu autobuzele alea… Citeste mai departe
De grădiniță nu poate fi vorba in zonă...O sa facă ăla cu puz de 11 case in soporului
@Teo: E bine asa schimba trendul domnul Boc.. vrea sa scoata traficul din centru. Boboru nu mai isi duce copii in centru ii duce pe Soporului sa primeasca o educatie aleasa.
Va rog sa ii trimiteti linkul si la Cameramanul din Turda, Turda e mai saraca da un bloc poate a reusi si el sa ridice.
pai dupa declaratia lui Emil Bloc:.. la Cluj facem parcuri nu blocuri.. si .. daca tot facem o treaba sa o facem nemteste.. Vai de capul lui... umflat.. de zici ca-i stapinul orasului.
Mama ca se-ntampla azi cu mine?
Tot ce am stiut eu s-a schimbat.
Mama ce e rau si ce e bine?
Nu mai pot avea tot ce-am visat.
Pre refren
Ooooo
E o lege pentru toti
Viata e o jungla vrei nu vrei
Ooooo
Sa te-ascunzi de ea nu poti,
E un singur drum, asculta:
REFREN
Banii vorbesc, banii vorbesc
Unii… Citeste mai departe
@Drumuri Bune: si bobor de PSBTHLIMC...nananana...nananana
Sa-i multumiti lui Bocila, si nu uitati sa il votati ca niste lepre ce sunteti! Sunt absolut convins ca tot "dezvoltatorii" o sa face si crese...