Regionala CFR Cluj a cerut acordul de mediu pentru îmbunătățirea Stației Beclean pe Someș. Proiectul are o valoare de aproape 9 milioane de euro


O solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul de modernizare a Stației Beclean pe Someș, a fost depus de către Regionala CFR Cluj la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Proiectul are o valoare de 8,9 milioane de euro, fără TVA, care se va derlua pe druata a aproximativ 2,5 ani.

Proiectul „Modernizarea/Reabilitarea Stației C.F. Beclean pe Someș” din cadrul SRCF Cluj are ca obiectiv principal îmbunătățirea infrastructurii existente pentru a spori eficiența și confortul în utilizarea stației. Acest proiect cuprinde următoarele măsuri și intervenții, se arată în memoriul depus de CFR.

Ce îmbunătățiri sunt curpinse în proiect:

  • Regimul de înălțime propus pentru construcțiile noi este parter, parter + 1 etaj și parter + 2 etaje.
  • Conservarea liniilor feroviare existente (1, 2, 3, IV, V, 8 – 12) în locația lor actuală.
  • Ridicarea peronului de la linia 2 la +0.55 m față de Nivelul Stației de Sosire (NSS) pentru a facilita accesul călătorilor la trenuri.
  • Reparații și înlocuirea traverselor din beton pentru liniile 1 și 2 pentru o durabilitate crescută se realizeză astfel: linia 1 pe o lungime de 364 m și linia 2 pe o lungime de 808 m.
  • Demolare și construirea unei noi clădiri de călători, inclusiv o zonă de peron acoperită, pentru a oferi confort sporit pasagerilor.
  • Reabilitarea și modernizarea parcării existente pentru a asigura un acces facil și sigur pentru pasageri.
  • Amenajarea spațiilor verzi existente pentru a îmbunătăți aspectul estetic și confortul ambiental.
  • Modernizarea clădirii administrative și a clădirii CED (Centrală Electrică de Distribuție) pentru a spori condițiile de lucru pentru personalul stației.
  • Reabilitarea instalațiilor electrice primare și de iluminat pe întregul amplasament și pe peroane pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența energetică.
  • Realizarea lucrărilor necesare pentru obținerea autorizațiilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) pentru amplasament și clădirea de călători.
  • Realizarea unei parcări cu 21 de locuri

Aceste intervenții sunt parte integrantă a efortului de modernizare și reabilitare a Stației C.F. Beclean pe Someș, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii feroviare și a condițiilor de călătorie pentru utilizatorii stației.

Valoarea investiției este estimată la aproximativ 7.535.483,35 Euro+TVA și 8,9 milioane de euro cu TVA.

Se preconizează că întregul proiect să se deruleze pe o perioadă de aproximativ 9 luni proiectare – 20 luni execuție (construcția propriu-zisă și finisaje, la care se vor adăuga lucrările de amenajare exterioară, refacerea amplasamentelor afectate și lucrări peisagere), se arată în documentul depus la APM.


Comentarii Facebook