Sambata 12 Octombrie

România este nevoită să mai aștepte până la aderarea deplină la spațiul Schengen: ,,Va necesita o nouă decizie a Consiliului”


Bulgaria și România sunt nevoite să mai aștepte până la stabilirea datei de aderare la spațiul Schengen cu frontierele terestre, potrivit unui comunicat oficial transmis după reuniunea de joi a miniștrilor de Interne din UE. Următoarea ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne va avea loc pe 12-13 decembrie.

Comunicatul oficial dat publicității după reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE de joi menționează sec că România și Bulgaria și-au prezentat măsurile puse în aplicare pentru a-și proteja frontierele și precizează că ridicarea controalelor la granițele terestre va necesita o altă decizie a Consiliului – fără să ofere o dată sau semnalele pozitive așteptate de oficialii români, potrivit Hotnews.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, semnalase deja înaintea reuniunii că Viena se opune în continuare aderării depline a României și Bulgariei la Schengen.

„Președinția a prezentat un raport cu privire la stadiul punerii în aplicare integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului. Bulgaria și România au prezentat măsurile pe care le-au pus în aplicare de la decizia Consiliului din decembrie pentru a-și proteja frontierele externe și pentru a combate migrația ilegală”, precizează comunicatul oficial.


Comentarii Facebook