Duminica 22 Decembrie

Românii care se confruntă cu „boala secolului" ar putea primi tratament gratuit. Ce decizie a luat Casa de Sănătate?


Românii care suferă de tulburare depresivă majoră ar putea beneficia de tratament gratuit, dar și de acces mai uşor la medicamente, în urma unui demers făcut de Casa de Sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să introducă în lista programelor naționale de sănătate un subprogram nou, pentru ajutorarea bolnavilor cu tulburare depresivă majoră. 

Măsura se găsește într-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică la CNAS, iar românii cu depresie majoră ar putea avea acces gratuit la tratament.

Astfel, pe lângă subprogramele existente deja în Programul naţional de sănătate mintală, unul dintre programele naționale de sănătate conținute de HG 423/2022, va fi introdus și unul dedicat tratamentului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră, potrivit proiectului de HG de la CNAS, potrivit Antena 3 CNN.

Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră s-ar alătura celor existente în Programul naţional de sănătate mintală, și anume subprogramul de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare a metaboliţilor stupefiantelor și celui de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

După cum apare în nota de fundamentare a CNAS, noul subprogram național ar fi introdus „în scopul creşterii accesului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră la tratament medicamentos, precum şi pentru armonizarea cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 331/2023", potrivit avocatnet.ro.

Prin HG 331/2023, s-a stabilit, în aprilie, extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază românii cu noi molecule destinate, printre altele, și persoanelor cu tulburare depresivă majoră.

În prezent, acesta este doar un proiect de hotărâre de guvern. Pentru a se putea aplica, el trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Depresia este una dintre cele mai grave boli ale acestui secol. „Boala secolului" este numele dobândit de la specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa

România nu stă deloc bine la acest capitol. Potrivit datelor întocmite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în perioada 2014-2020, numărul celor înregistrați cu depresie a crescut cu aproape 14%.

Peste 500.000 de români suferă de depresie, anxietate sau au stări psihotice, arată statisticile, iar numărul lor continuă să crească.

În România, drumul către un psiholog sau psihiatru pare, încă, unul destul de complicat. Mulţi nici măcar nu ştiu că pot avea acces gratuit la un astfel de serviciu medical, dacă au asigurare de sănătate.

Tocmai de aceea, mulţi dintre pacienţi ajung foarte târziu la psiholog sau psihiatru, când afecţiunile sunt deja foarte grave.

Depresia, anxietatea, stările psihice instabile, sau depedenţa de droguri sunt printre cele mai des întâlnite probleme, anunță medicii.

Comentarii Facebook