Românii între anumite vârste vor fi incluși în rezerva generală, în caz de război. Ce înseamnă acest lucru


Bărbaţii între 18 şi 60 de ani vor fi incluşi în rezerva generală, în caz de război, conform unui proiect de lege aflat deja pe circuitul de avizare. Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a confirmat proiectul.

Proiectul vizează inclusiv instaurarea situaţiei de criză, care se poate face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului, ulterior fiind nevoie şi de o decizie în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.

În cazul unui război, pot fi înrolaţi în armată şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Mai exact, se creează o rezervă generală, potrivit prevederilor din acest proiect de lege.

Situaţia de criză se instaurează doar în anumite condiţii. De exemplu, când apar incidente pe teritoriul naţional, ameninţări, riscuri prin care sunt afectate condiţiile de viaţă ale locuitorilor din ţara noastră, sănătatea publică, stabilitatea politică, economică sau socială.

”Situaţia pe care o traversăm acum, cu război la gardul grădinii noastre, impune să ne gândim la tot felul de măsuri care să prevină eventualele întâmplări nefericite care ni s-ar putea produce. Securitatea României nu este ameninţată numai de existenţa războiului în Ucraina. Sunt şi multe alte lucruri care pot influenţa securitatea României. Un astfel de tip de lege al situaţiei de criză, nu induce niciun fel de atingere la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, individuale sau colective.

În legătură cu obligaţiile tuturor celor incorporabili şi ai cetăţenilor între 35 şi 60 de ani, se referă, în exclusivitate, la stările de mobilizare şi război, nu la starea de criză. Un alt lucru pe care îl ajută această lege, este să se refacă rapid situaţia rezervei generale. Rezerva generală înseamnă toate persoanele din România incorporabile, deci între 18 şi 60 de ani, să fie în evidenţa strictă a centrelor militare. Legea de fapt, stabileşte atribuţii, obligaţii şi măsuri care trebuie luate de instituţiile statului existente sau cele nou create, cum ar fi, de exemplu, Centrul Naţional Militar de Comandă", a declarat Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major al Forțelor Armate, în exclusivitate la Antena 3.

Comentarii Facebook