Vineri 22 Noiembrie

Românii vor putea primi un ajutor de 150 de lei pentru fiecare metru cub de lemne de foc. Ce condiţii trebuie să îndeplinești


Ministerul Mediului pregătește un proiect prin care românii vor putea primi un ajutor de la stat de 150 de lei pentru fiecare metru cub de lemne de foc.

Numeroase familii din România, în special din mediul rural, folosesc în continuare lemnele de foc pentru a se încălzi iarna. Mai mult, metrul cub de lemne de foc s-a scumpit în ultimul an ajungând chiar și până la 750 de lei.  Un ajutor de 150 de lei pentru fiecare metru cub de lemne de foc ar fi mai mult decât binevenit pentru aceste familii. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna. 

Guvernul deja acordă ajutoare pentru cei vulnerabili sub formă de ajutor pentru lemne de foc, dar acest ajutor vine în compensarea prețului care a crescut în ultima perioadă. Vom propune ca prețurile să fie compensate cu ajutor de 150 lei per metru cub de lemn de foc cumpărat. Cei care vor beneficia trebuie să facă dovada cu factură și aviz de însoțire a mărfii. Vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu. O să fie un ajutor similar ca pentru gaze și energie”, a declarat ministrul Mediului, potrivit digi24.ro

Ministrul a explicat că în proiect se va propune ca lista românilor care vor beneficia de acest ajutor de 150 de lei să fie întocmită de fiecarie primărie în parte, având în vedere că administraţiilor locale ştiu mai bine care sunt familiile care folosesc lemne de foc pentru a se încălzi.

Impactul cred că este suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat. Vom face o analiză cu Ministerul Finanțelor, sunt convins că se vor găsi bani pentru această formă de sprijin. Săptămâna viitoare, vom prezenta Coaliției propunerea. Numărul de familii variază între un milion și 3 milioane în funcție de modul în care își procura fiecare lemne de foc. Cei care au pădure proprie și nu cumpără lemne de foc nu primesc acest sprijin. Propunerea noastră se va referi la o compensare ulterioară, deoarece trebuie să se facă dovada achiziționării cu factură a lemnelor. Aceasta este singura dovadă ca să demonstreze că cineva a plătit un preț ridicat”, a mai spus ministrul.


Comentarii Facebook