S-a dat start la finanţările pentru dezvoltare urbană! 183 milioane euro pentru cele 6 municipii din Regiunea Nord-Vest
Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în 2 august, lansarea regională a cinci ghiduri de finanţare destinate municipiilor reşedinţă de judeţ, care fac parte din REGIO 2014-2020.
Cele cinci ghiduri aferente Programului Operaţional Regional sunt:
• POR/2017/4/4.1/1, Obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în muni-cipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”
• POR/2017/4/4.2/1, Obiectivul specific 4.2 - Reconversia și refuncționalizarea ter-enurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din muncipiile reşedinţă de judeţ”
• POR/2017/4/4.3/1, Obiectiv specific 4.3 - Îmbunătățirea regenerarii fizice, econom-ice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România
• POR/2017/4/4.4/4.4/1, Obiectivul Specific 4.4 - Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă
• POR/2017/4/4.4/4.5/1, Obiectivul Specific 4.5 - Creșterea calității infrastructurii ed-ucaționale relevante pentru piața forței de muncă
Cea mai consistentă axă din REGIO 2014-2020 este Axa 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabi-le, care vizează rezolvarea problemelor în cinci domenii de intervenţie din reşedinţe de judeţ: mobilitate urbană, reabilitarea spaţiilor degradate pentru a creşte suprafaţa de spaţiu verde în oraşe, finanţarea incluziunii sociale în zonele marginalizate şi reabilitarea infrastructurii educaţionale.
Modalitatea de lucru pe axa 4 este una de pionierat, introducând documente strategice, proceduri şi autorităţi care permit municipiilor din regiune prioritizarea cât mai eficientă a proiectelor urbane.
Întră în vigoare un proces colaborativ şi asumat de lucru pentru municipiile eligibile pe Axa 4, acestea având posibilitatea să își stabilească domeniile pe care intenționează să le dezvolte, din cele cinci priorități de investiții aferente Axei prioritare 4, printr-un proces de negociere; per global se va păs-tra alocarea regională.
În acest moment, alocările în Regiunea noastră sunt repartizate astfel:
Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU) constituie condiția de bază pentru acordarea fi-nanţării prin intermediul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile; strategiile trebuie să răspundă la cinci tipuri de provocări: economice, sociale, climatice, demografice și de mediu.
Una dintre condițiile de bază pentru finanțarea proiectelor prin intermediul Priorității de investiții 4.1 – mobilitate urbană- o constituie fundamentarea investițiilor propuse în cadrul Planurilor de Mobili-tate Urbană Durabilă (PMUD) dezvoltate la nivelul municipiilor reședință de județ sau la nivelul aces-tora și al zonelor funcționale urbane aferente, care sunt acum documente care fundamentează şi Planurile de Urbanism General.
Planul de mobilitate urbană este instrumentul de planificare strategică teritorială prin care sunt corelate dezvoltarea teritorială a localităţilor din zona periurbană / metropolitană cu nevoile de mobili-tate şi transport ale persoanelor, bunurilor şi mărfurilor.
Autoritatea Urbană (AU) este creată în conformitate cu Reg. (UE) nr. 1301/2013, preia de la Au-toritatea de Management pentru POR atribuții privind managementul și implementarea activităților specifice, va fi parte integrantă din sistemul de management și control al POR 2014-2020, îndeplinind rolul de Organism Intermediar secundar (de nivel II) .
AU va prioritiza proiecte prioritare finanțabile în cadrul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020, inclu-siv lista de rezervă, grupate pe priorități de investiții, precum şi proiectele prioritare finanțabile în cadrul altor axe prioritare POR 2014-2020 sau în cadrul altor programe operaționale.
Date de contact: Andreea Marcu, expert comunicare, tel: 0264/431550, fax: 0264/439222, mobil: 0755 777012, comunicare@nord-vest.ro
15 Comentarii
Unde-i ala (A.Tise) care latra ca cluj-napoca primeste mai putine fonduri? Acum depinde de Emil Boc si cei din consiliul local ce inteleg prin revitalizare urbana, educatie si spatii verzi.
Probil ca tot festivaluri.
Oriucm pentru Emil Boc cuvantul spatii verzi ii e total strain.
Mario esti prost!!! Fondurile europene nu guvernul distribuie ci UE in functie de po****tie etc. Daca ar depinde distribuirea fonurilor europene de guvern cu sigurata Clujul ar fi la coada clasamentului.
Alex, mai documenteaza-te cum se acorda(si cat) si cine distribuie.
ALA care latra (A.Tise) ca Guvernul acorda prea putine fonduri pentru Cluj a luat finantare europeana pentru Centrul de Deseuri care a esuat(din incompetenta sau coruptie). Mai departe stii povestea, milioane de eurotrebuie restituite...
Sper sa nu se repete povestea.
Ma Alex, lasa politica economica si hai la Untold...e mai fun si mai usor :)
Face Primaria ceva din Planul lor de mobilitate urbana cu cei 37 mil euro? Ce este mai prioritar?
decopertari si reasfaltari inutile.
Nu vorbiti prostii, au trecut 2 ani si s-au uzat bordurile si dalele de pe Memo, Horea, trebuie inlocuite, nici nu ajung banii pentru toata Horea, dar lasa ca mai vin bani si se face si Craiova, Gara, si pe unde s-a mai implementat anii trecuti. Votati Boc!
o votez pe ma-ta