Vineri 22 Noiembrie

S-a semnat ”certificatul de naștere al centurii metropolitane a Clujului” - VIDEO

 

La sediul Primăriei Cluj-Napoca a fost semnat luni, 11 decembrie, ”certificatul de naștere al centurii metropolitane a Clujului”.

 

Mai precis a fost semnat protocolul de colaborare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și localitatile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a documentației tehnice necesară pentru emiterea autorizației de construire pentru obiectivul de investiții ”Drumul Trans-Regio Gilău-Apahida, TR Feleac (Centura Metropolitană Gilău-Apahida)”.

 

Astăzi am semnat certificatul de naștere al centurii metropolitane a Clujului și am deblocat acest proiect. Trei avantaje majore: se pot gândi soluții de mobilitate urbană în Cluj în vederea decongestionării traficului, începe procesul de deblocare a proiectelor imobiliare care au fost amânate câteva luni bune și se realizează accesul la Spitalul Regional de Urgență, care urmează a fi construit în Florești. Acum, pe cheltuiala noastră facem primele documente: studiul de fezabilitate, proiectul tehnic planul urbanistic zonal, astfel încât până în 2023, la final, să fie realizată centura aceasta, cu bani europeni. Vom avea 38 de kilometri de drum și 150 de milioane de euro care sunt prevăzuți în bugetul pentru România. 

 

În primii 2 ani de zile se vor realiza următoarele documentații: studiul de fezabilitate, planul urbanistic zonal și documentația tehnică pentru centură. Banii, 4 - 5 milioane de euro, vor fi suportați de municipiul Cluj-Napoca și de celelalte primării, potrivit cotei lor aferente, iar apoi 2020, 2021, 2022, 2023, fiind pentru execuția efectivă a centurii, 31 decembrie 2013 fiind ultima zi în care se mai pot cheltui bani europeni pentru această centură. Nu ne mai întoarcem în trecut de ce nu s-a făcut nimic și ne uităm la partea pozitivă, pentru a putea să nu pierdem acești bani. 

 

Dacă nu făceam noi studiile riscam să pierdem banii și să utilizăm peste ani alte resurse locale sau naționale, când acum ne stau la dispoziție banii europeni. Oricum 2 ani de zile au fost pierduți. Dacă mai stăteam se pierdeau și resursele financiare. Acum suntem în ceasul al 12 - lea și sperăm să nu apară blocaje în licitații”, a precizat primarul Emil Boc. 

 

Dumitru Sfârlea, primarul din Gilău, a declarat că centura este sigura soluție. ”Eu cred si sunt sigur că aceasta era singura soluție, cu aceasta centura care va ocoli Gilăul, Floreștiul, Clujul și Apahida. De abia aștept să tăiem panglica. Ne vom mai sacrifica până în 2023”, a spus Sfârlea. 

 

Primarul din comuna Apahida, Grigore Fati, a spus că ”pentru comuna Apahida această centură este la fel de important. Avem deja probleme, centura actuală nu mai face față. Prin extinderea la patru benzi a circulației de pe Bulevardul Muncii până în Jucu ar urma să fim ajutați. Fiecare vom suporta partea ce ne revine pentru studiul de fezabilitate și PUZ. Sperăm să se finalizeze în timp. Apahida este o comună în plină dezvoltare”. 

 

Viceprimarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a spus că proiectul este de maximă importanță. ”Sunt mândru că azi în calitate de reprezentat al comunității din Florești iau parte la acest proiect. Proiectul acesta este de o importanță maximă și cred că se va realiza și va aduce un plus valoare acestei regiuni”, a spus Pivariu.

Comentarii Facebook