Duminica 22 Decembrie

Sabin Sărmaș va candida independent la Primăria Cluj: „Toate prețurile se duc în sus! Nu putem să rămânem în oraș cei care ne permitem și restul să plece”


Deputatul PNL Sabin Sărmaș a anunțat vineri că va candida independent la Primăria Cluj-Napoca. În cadrul unei conferințe de presă, Sărmaș a precizat că va candida pentru clujenii care nu-și mai permit să trăiască în „orașul de 5 stele” construit de Boc în ultimii 20 de ani, clujenii sufocați de traficul infernal, problemele imobiliare, dar și de prețurile nesimțit de mari. 

Candidez pentru primăria Cluj-Napoca și sunt întrebat de zile bune din partea cărui partid o fac. Candidez din partea partidului clujenilor invizibili, un partid care de ani buni e o stare de fapt și o stare de spirit în orașul nostru. E un partid al oamenilor nevăzuți, neauziți, care deja de prin 2016 erau cu zecile de mii. Sunt cei care duc Clujul acesta în spate, cu rele și cu mai puțin rele. Voi sunteți cei care nu vă permiteți din salariul pe care îl aveți, în cel mai scump oraș din țară, să ieșiți la restaurant. Voi sunteți cei care alergați după 3 joburi ca să mergeți vara în vacanță în Bulgaria, iar uneori cu greu vă plătiți iarna facturile. 

Voi sunteți cei care stați în Cluj, în cozi interminabile de mașini și respirați noxe infernale. Voi sunteți mamele, că uneori mai plimb și eu căruciorul, care navighează printre mașini pe trotuare și ieșind pe carosabil vă riscați viața. Voi sunteți oamenii care alergați dimineață între școală și bloc pentru că nu aveți școli în cartiere. Și exemple de acestea, de oameni invizibili ai Clujului, pot să meargă la infinit. Cu toate acestea, nu plecați din orașul ăsta pentru că nu aveți unde, pentru că ați fost aici înainte de bunăstarea lui Boc, care ne-a sărăcit pe toți. Și până la urmă nu aveți de ce să plecați pentru că cei care ar trebui să plece cred că sunt ei. 

Din 2020, noi cei invizibili, ignorați și neascultați, suntem mult mai mulți. Celor de dinainte li s-au alăturat oameni de business, IT-iștii, artiștii, medicii, practic un Cluj invizibil, un Cluj al oamenilor invizibili în raport cu Primăria și cu primarul. Orașul nu se mai îngrijește de viitorul lui, voi rămâne foarte curând într-un oraș cu IT-iștii, cu corporatiștii, cu câțiva organizatori de festivaluri și fără Bogdan de la spălătorie, tanti Gina de la curățătorie, fără vecinii de pe scară, în care noi va trebui să ne descurcăm. Candidez pentru un oraș în care jumătate din Cluj nu-și mai permite să trăiască, iar cealaltă jumătate este ignorată complet. Chiar dacă ei sunt motorul economic al orașului nostru, motorul economic al Clujului și nu politicienii, nu primarul. Candidez pentru toți oamenii invizibili ai Clujului. Incredibil că toți sunt extrem de tăcuți, care până acum au continuat să îngroașe rândurile acestor oameni nevăzuți. Sunt oameni care nu au o voce, acum îi va reprezenta cineva, le va servi interesele în Primăria Cluj-Napoca”, a declarat Sabin Sărmaș. 

„Boc creează în Cluj o bulă inflaționistă. El nu reușește să dezvolte Clujul, să lase oferta imobiliară să fie una decentă pentru o asemenea cerere”

Întrebat cum s-a ajuns la prețurile nesimțit de mari din sectorul imobiliar, Sărmaș a precizat că „Boc a creat o bulă infracționistă”, iar oamenii nu pot fi evaluați după veniturile pe care le au. Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaților, a mai specificat că municipalitatea nu s-a obosit să dezvolte și alte industrii, pe lângă cea IT. 

„Emil Boc creează în Cluj o bulă inflaționistă. El nu reușește să dezvolte Clujul, să lase oferta imobiliară să fie una decentă pentru o asemenea cerere, cererea e foarte mare. Toate prețurile se duc în ceruri, lumea nu mai știe, 180.000 de euro o garsonieră în curând și vreo 60 de lei o pâine, cum o să fie în Clujul ăsta? Toate se duc în sus și atunci vine angajatul de la librărie, de la cafenea, de la pizzerie, cel care face curățenie și cere un salariu mai mare. Toate prețurile se duc în sus, ăla e Clujul de 6 stele. Trebuie să evităm acest lucru, nu putem să rămânem în oraș cei care ne permitem și restul să plece. Oamenii și valoarea lor nu se evaluează după venitul pe care îl au, nu are nicio legătură. 

Municipalitatea nu se uită niciodată la celelalte industrii cu potențial, în afară de IT. Nu ne uităm la niciun domeniu de excelență pe care am putea să-l creștem. Spuneți-mi un domeniu de excelență, chimie de exemplu sau fizică, unde a venit Primăria și a spus că aduce un mare centru de inginerie, cum e cel de la Bosch. I-am adus aici pentru că i-am căutat pe la conferințe, le-am arătat că avem talent, am mers cu universitatea după noi”.

„Nu poți să le spui oamenilor nu mai cumpărați la Cluj”

Deputatul mai punctează că în lupta mascată dintre Primărie și sectorul imobiliar pierde doar omul de rând. Noii locuitori ai orașului au nevoie de locuințe, iar administrația refuză să găsească soluții pentru dezvoltarea orașului, nu pentru că nu se poate, ci pentru că nu se vrea. 

„În lupta asta mascată dintre imobiliar și Primărie de fapt pierde omul de rând. Sunt ca cireșele din piață, primăvara, sunt 100 de lei pentru că sunt puține. Soluția e foarte simplă, faci infrastructură în zonele din Cluj unde poți să construiești. Dacă e necesar iei credite, găsești alternative de finanțare, faci infrastructura necesară și lași orașul să se dezvolte și dacă ești incapabil să faci asta, îți asumi riscul ca în centru, poate nu extinzând amprenta la sol, ca să nu iei din spațiul verde, îi lași să meargă 3-4 etaje în sus. Adică găsești o formă în care orașul ăsta să poată să respire. 

Cât timp mimezi treaba aia cu „oraș pentru oameni, nu pentru profit”, o abordare foarte populistă, suferă omul de rând. Deblocarea vine din ajutarea creșterii ofertei imobiliare. Nu există altă magie, cât timp blochezi asta, cererea rămâne, că avem zeci de mii de studenți care vin la Cluj, avem 25.000 de IT-iști care își permit să-și ia un credit sau un apartament, avem părinți care investesc pentru copiii lor aici. Nu poți să le spui „nu mai cumpărați în Cluj”. În întâmpinarea lor trebuie să vii cu soluții care cresc oferta”, a încheiat deputatul Sabin Sărmaș. 

Comentarii Facebook