Vineri 22 Noiembrie

Scandal la Plus Cluj! Se cere demisia președintei Simona Cristea printr-o moțiune de neîncredere


O parte din membrii Plus Cluj, circa 200, au înaintat o moțiune de neîncredere prin cere se cere demisia președintei filialei, Simona Cristea, acuzată că nu a reușit să dezvolte filiala care se zbate în anonimat. 

Considerăm că actuala conducere a PLUS Cluj și doamna Președinte Simona Cristea nu mai reprezintă interesele membrilor filialei Cluj, iar PLUS Cluj se îndepărtează pe zi ce trece de la direcția de a deveni un pol important al PLUS la nivel național, respectiv o forță politică locală și națională, capabilă să schimbe lucrurile în bine”, spun membrii Plus Cluj în moțiunea de neîncredere.

Contactată telefonic, Simona Cristea a spus că nu comentează acuzațiile din moțiune și că este o problemă internă a Plus Cluj.

Printre problemele invocate se numără lipsa unei strategii de expunere media a PLUS Cluj, a conducerii sau a candidaților PLUS Cluj. ”Nu doar că nu există o strategie, expunerea media este aproape ZERO, iar PLUS Cluj nu a generat nici un vector de imagine. Primul ar fi trebuit sa fie Președintele, care să ne reprezinte în orice context, iar în contextul electoral local, am fi avut nevoie de mai multe persoane care să fie formate și încurajate să crească brandul și notorietatea PLUS pe plan local, așa cum se întâmplă în alte filiale județene, inclusiv în județele limitrofe.

Efectele negative deja se văd și sunt cuantificabile. În vreme ce suntem de acord că sondajele au o marjă de eroare, totuși, este inadmisibil ca intenția de vot a PLUS Cluj la nivel județean să fie dată sub pragul electoral, cu tot efortul depus de fiecare dintre noi în ultimul an.

Una din principalele cauze ale rezultatului negocierilor cu USR a fost lipsa notorietății. Nu avem pretenția să construim într-un an cât alții în 4, dar notorietatea aduce voturi, iar notorietatea trebuie dezvoltată. Liderii USR au avut și au ieșiri în presă, unele bune, altele mai puțin bune, iar rezultatul acestor ieșiri s-a văzut în sondaje și a contat în negocierile cu PLUS”, se arată în documentul citat, intrat în posesia Știri de Cluj.

O altă problemă invocată este lipsa transparenței și a comunicării interne.

Din 2019 până în prezent, solicitările membrilor PLUS Cluj pe toate canalele de comunicare către Biroul Filialei Județene (BFJ) sau Președinte au primit în majoritatea cazurilor răspunsuri întârziate sau nu au primit răspuns, datorită birocrației din interiorul BFJ. Atunci când unii membri ai BFJ au încercat să răspundă individual, Simona Cristea a interzis acest lucru, ceea ce a dus la o lipsă de transparență sesizată de mai multe ori, de către membri.

În prezent, există o procedură de comunicare internă și externă, fiind denunțată de mai

mulți membri, dar care nu poate fi contestată, pentru că nu a fost aprobată oficial în Biroul Județean, respectiv a fost anunțată de către Președinte, fără ca membri BFJ să fie consultați.

Cu toate acestea, observăm că doamna Președinte a început să fie activă în raport cu membrii filialei doar după ce negocierile cu USR s-au finalizat și a simțit o amenințare a poziției proprii. Deși nimeni nu a contestat activitatea BFJ Cluj până acum, modul în care rezultatul negocierilor a fost prezentat a fost defensiv și o încercare continuă de a găsi un țap ispășitor: Biroul Național, Coordonatorii Regionali sau chiar unii membri. Lipsa de implicare a Preşedintelui BFJ Cluj nu poate fi muşamalizată prin mimarea unui interes asupra problemelor filialei în ultima perioadă”, mai acuză membrii Plus Cluj.

De asemenea, lipsește și comunicarea externă, Simona Cristea fiind acuzată că nu acceptă ”ideile membrilor din Cluj, CCL-urile din mai multe localități, USR Cluj, Consiliul Național, respectiv Biroul Național. În dialogurile cu membrii acestora, deseori, mai ales atunci când părerea Președintelui nu avea câștig de cauză, Simona Cristea a folosit un limbaj neadecvat, agresiv, uneori chiar aducând jigniri, și astfel a contribuit la crearea unui mediu de lucru neproductiv și conflictual.

Președintele ar trebui să fie cel care aplanează conflictele, nu cel care le creează sau le amplifică, respectiv ar trebui să fie un comunicator abil, mai ales în relațiile externe unde reprezintă întreaga Filială”.

Semnatarii moțiunii își doresc ”un Președinte care să fie deschis la ideile colegilor de birou și ale membrilor și care să înțeleagă că munca în echipă este cea mai importantă. Un lider adevărat își va încuraja echipa să vină cu idei și să acționeze, chiar va încerca să creeze alți lideri în jur, fără vreo teamă de a pierde imagine sau capital politic.

În completă contradicție, în prezent toate acțiunile sunt avizate de Președinte sau se realizează cu implicarea părerii Președintelui, care nu ține cont de părerile membrilor BFJ, nici măcar de ale celor 4 membri care au candidat în echipa sa (între timp doi au renunțat și au fost înlocuiți, putem doar intui care au fost “problemele personale”).

De asemenea, limbajul agresiv anterior menționat există și între membri BFJ, atât în ședințele interne a căror dovadă o pot face doar membrii acestuia, dar și în exterior în fața altor membri PLUS, la diferite niveluri: Birouri de Comunități, CCL-uri, Coordonatori Regionali, membri ai Biroului Național, care au fost martori la un vocabular departe de ceea ce înseamnă o comunicare decentă, care ar trebui menținut inclusiv într-o discuție aprinsă, indiferent de înverșunarea politică sau de altă natură.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că au existat încercări de reconciliere amiabilă până acum, inclusiv în prezența Coordonatorilor Regionali, iar la ultimele discuții a devenit foarte clar că nu se mai poate continua așa”.

Membrii Plus Cluj, care au semnat Moțiunea de neîncredere, cred că filiala trebuie să aibă ”un reprezentant în Biroul Național, respectiv regiunea de Nord-Vest să fie reprezentată de cineva din Nord-Vest, chiar din Cluj. Acest lucru nu s-a întâmplat, pe de o parte pentru că avem o poziționare slabă în cadrul Consiliului Național, pe de altă parte pentru că ne lipsesc mecanismele interne de identificare a oamenilor competenți și apoi de promovare a acestora. Mai mult, se observă scăderea constantă a motivației membrilor, iar la nivel național pot fi urmăriți anumiți indicatori comparativ cu alte județe. Cel mai important e că avem tot mai puțini membri care își plătesc cotizația, iar aceștia suntem noi care citim aceste rânduri și știm cu toții cât ne implicăm fiecare, datorită situației din PLUS Cluj. Însă, tot noi suntem cei care putem produce schimbarea.

Avem nevoie de un RESET și de o nouă conducere, care să ne dea din nou speranța că PLUS Cluj poate ajunge acolo unde merită. Prin urmare, stimați colegi, având în vedere cele expuse, vă invităm să susțineți această moțiune de neîncredere!

Drumul PLUS Cluj nu este acesta! PLUS Cluj trebuie să valorifice potențialul pe care îl are, prin membrii săi, să se ridice la înălțimea așteptărilor membrilor, dar și a conducerii naționale!”.

Foto: Clujul Politic

Comentarii Facebook