Scandal la primăria din Turda. Edilul Cristian Matei este acuzat de conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate


Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis că primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, se află în conflict de interese administrativ, după ce ar fi încheiat un contract de asistenţă juridică între primărie şi o firmă cu care, anterior, în calitate de persoană fizică, ar fi încheiat acelaşi tip de contract.

Cristian Octavian Matei, primarul din Turda, este în conflict de interese administrativ, potrivit Agenția Națională de Integritate.

,,În perioada exercitării mandatului de primar (2020 – 2024), a semnat la data de 17 februarie 2022 un contract de asistenţă juridică încheiat între Primăria Municipiul Turda şi o societate civilă de avocaţi cu care persoana evaluată, în calitate de persoană fizică, a încheiat anterior, un contract de asistenţă juridică. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art.  228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019, coroborat cu prevederile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003”, anunţă, luni, ANI, într-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Articolele invocate prevăd:

  • art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".
  • art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public."
  • art.  228, alin. (1), lit. a) şi b) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia „Alesul local aflat în conflict de interese în condiţiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv; b) orice persoană fizică sau juridică faţă de care alesul local are calitatea de debitor al unei obligaţii; (...)";
  • Potrivit ANI, primarul din Turda a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Comentarii Facebook