Se modernizează aleile de pe Dealul Cetățuie, unul dintre simbolurile Clujului
Aleile de pe Dealul Cetățuie, unul dintre simbolurile Clujului, sunt modernizate din fondurile Primăriei Cluj-Napoca. Din păcate, propritarul dealului refuză să cedeze și restul terenului spre administrare municipalității.
”Noi am preluat de la cei care au Belvedere, parte de alei și scări. Ne-am obligat să facem iluminat public, să le modernizăm pentru că ei nu făceau acest demers. Acum se aranjează aleile spre Belvedere, astfel încât oricine merge acolo să poată să aibă o priveliște frumoasă și să sperăm că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, vom reuși printr-o înțelegere cu proprietarii privați să preluăm și restul Cetățuii, unde este și alt spațiu pentru teatru în aer liber”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Edilul a explicat că, din păcate proprietarii dealului, ”au niște pretenții financiare foarte mari” și Primăria nu poate să facă lucrări de amenajare pe toat zona. ”Să vedem dacă ne vom putea înțelege cu ei”, a mai spus Emil Boc, la emisiunea Știri de Cluj LIVE.
Cetățuia este o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia. Ridicată între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, Cetățuia avea o redută, un turn și era înconjurată de bastioane. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament, conform wikipedia.org.
Cetățuia a avut ca rol asigurarea controlului asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, fiind folosită și ca închisoare.
În prezent, mai sunt vizibile o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor.
Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii 50.
1 Comentariu
ahh...ar fi frumos un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea intregii zone...pe viitorr