Miercuri 30 Octombrie

Senatorul Adrian Oros cere simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei pentru românii din Maramureșul de dincolo de Tisa, din Ucraina - VIDEO


Senatorul Adrian Oros cere simplificarea procedurilor de acordare a a cetățeniei română pentru românii din Maramureșul de dincolo de Tisa, din Ucraina.

Am depus un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 21/1991, privind cetățenia română.

Acest proiect vine să repare o discriminare nejustificată între cetățenii români și urmașii acestora, care au fost deposedați de cetățenia română și care trăiesc în teritorii care au aparținut regatului României. În timp ce românii din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța au putut beneficia de o procedură simplificată de redobândire a cetățeniei, românii din Maramureșul Istoric nu au avut acest drept. Parlamentul României este chemat să elimine această discriminare. Nu este vorba aici despre revizionism istoric, ci de dreptate istorică, deoarece românii din Maramureșul de dincolo de Tisa au devenit cetățeni români după un act plebiscitar mai exact prin Hotărârea Marii adunări naționale de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia”, a declarat senatorul clujean Adrian Oros. 

Ce conține propunerea legislativă

Procedură simplificată de obținere a cetățeniei române și pentru românii din Maramureșul de dincolo de Tisa. Eliminăm o discriminare nejustificată.

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 21 din 1 martie 1991, republicată

Expunere de motive:

Cadrul legislativ referitor la redobândirea cetățeniei române instituie o discriminare nejustificată între cetățenii români și urmașii acestora care au fost deposedați fără voia lor de cetățenia română ca urmare a ocupării Basarabiei, Bucovinei de Nord și Ținutului Herța de către URSS și cetățenii români și urmașii lor care au fost deposedați de cetățenia română fără voia lor și care trăiesc din teritorii care au aparținut și au fost administrate de Regatul României după Primul Război Mondial, ca urmare a unor decizii democratice cu caracter plebiscitar. Concret, este vorba de românii din Maramureșul de dincolo de Tisa, care, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, au decis să se unească cu Patria-Mamă. Între 1 Decembrie 1918 și 26 iulie 1921, Maramureșul de dincolo de Tisa a aparținut Regatului României și, în cea mai mare parte a acestei perioade, a fost administrat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, condus de Iuliu Maniu, după cum reiese din documentele istorice anexate.

Din 26 iulie 1921, administrarea acestui teritoriu a fost preluată de Cehoslovacia. Românii din Maramureșul de dincolo de Tisa au pierdut cetățenia română fără voia lor. În perioada interbelică, Cehoslovacia a respectat, în mare parte, drepturile și identitatea românilor din Maramureșul de dincolo de Tisa. Însă, la finalul Celui de-al Doilea Război Mondial, acest teritoriu a fost anexat de URSS și încorporat în RSS Ucraineană. După destrămarea URSS, Maramureșul de dincolo de Tisa a rămas în componența Ucrainei, așa cum au rămas și Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Basarabia de Sud.

În timp ce românii din Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Basarabia de Sud au putut beneficia de o procedură simplificată de redobândire a cetățeniei române, românii din Maramureșul istoric nu au avut acest drept.

Parlamentul României are vocația și este chemat să elimine această discriminare.

Nu este vorba de revizionism istoric, deoarece prezenta inițiativă legislativă nu se referă la locuitorii acelor teritorii din Ucraina care au ajuns sub administrație românească în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial ca urmare a deciziei unui regim nedemocratic fascist. Este vorba de un act de dreptate istorică, deoarece românii din Maramureșul de dincolo de Tisa au devenit cetățeni români în cu totul alt context istoric, după Primul Război Mondial, ca urmare a unui democratic cu caracter plebiscitar, mai exact prin hotărârea Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Forma propunerii de lege:

Art. 11 din Legea nr. 21 din 1 martie 1991 se completează cu alin. 3, care va avea următorul conținut:

3) Redobândirea cetățeniei române se referă la cetățenii români și la urmașii lor de până la gradul III inclusiv care au fost deposedați de cetățenia română împotriva voinței lor, în teritoriile care au fost adminstrate de România până în 26 iulie 1921, respectiv în teritoriile care au aparținut României până în 28 iunie 1940.

Comentarii Facebook