Duminica 22 Decembrie

Senatorul PMP Cristian Lungu: Cum dezvoltăm Clujul cu bani europeni


Clujul are șansa istorică să devină o metropolă europeană modernă, relevantă la nivel global. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, orașul și județul au nevoie să folosească înțelept resursele pe care le au la dispoziție, spune președintele PMP Cluj, senatorul Vasile Cristian Lungu, care este și candidat pentru Parlamentul European.

Liderul PMP Cluj a identificat cinci domenii în care fondurile europene pot schimba radical în bine viețile clujenilor.

Primul este traficul rutier. Senatorul Vasile Cristian Lungu afirmă că toate proiectele de infrastructură trebuie corelate cu o viziune pe termen lung. ”Nu inventăm noi nimic nou. Este vorba de sistemele de inele de circulație care se regăsesc și în Viena, și în Paris și în orice alte orașe cu pretenții europene. Atunci când vorbim de inele de circulație, nu vorbim doar de construirea unui drum care să treacă peste un deal. Toate aceste drumuri trebuie conectate între ele, trebuie conectate cu Autostrada Transilvania, dar și cu magistralele rutiere din oraș. Avem nevoie de platforme logistice care să fie amenajate imediat lângă aceste inele de circulație, de parcări conectate la rețeaua de transport în comun și de noduri intermodale care să conecteze rețeaua rutieră cu cea feroviară și cu aeroportul. Bani europene sunt și pentru transport intermodal, și pentru construirea de drumuri. Însă trebuie să arătăm pe hartă și apoi să votăm planurile urbanistice generale care să permită realizare acestor proiecte”, a spus președintele PMP Cluj.

Cel de-al doilea domeniu este cel al sănătății. ”Proiectul Spitalului Regional de Urgență este foarte discutat și este dramatic faptul că România nu a cheltuit nici un leu din cele 150 de milioane de euro alocate pentru acest proiect. Însă trebuie să folosim fondurile europene alocate prin programe precum cel operațional regional și pentru a moderniza spitale precum cele din Turda, Gherla sau Huedin ori institute precum cel oncologic sau al inimii din Cluj-Napoca. Deja acest lucru s-a întâmplat în mare măsură, dar trebuie să continuăm aceste inițiative bune și în exercițiul financiar viitor”, a spus Vasile Cristian Lungu.

Cel de-al treilea domeniu este educația. ”Fondurile europene pot susține eforturile universităților clujene de a dobândi locuri tot mai bune în clasamentele internționale. Universitatea Babeș-Bolyai poate utiliza fondurile europene pentru a susține efortul său de a intra între primele 500 de universități din lume”, a afirmat liderul PMP Cluj.

Cel de-al patrulea domeniu este cel al infrastructurii de afaceri. ”Fondurile europene au contribuit la povestea de succes a parcurilor industriale Tetarom. Trebuie să le folosim pentru a dezvolta noi astfel de parcuri. Clujul a ratat o rundă de finanțare pentru Tetarom IV din Feleacu, dar trebuie să reluăm acest proiect care aduce valoare adăugată mare”, a spus Vasile Cristian Lungu.

Cel de-al cincilea domeniu este cel al patrimoniului cultural. ”Județul Cluj este un exemplu de comunitate care a atras foarte mulți turiști pentru că a știut să își pună în valoare moștenirea istorică. Salina Turda, care a fost modernizată cu bani europeni, este un exemplu de mare succes. Trebuie să folosim banii europeni pentru a moderniza monumentele istorice din județ și pentru a le promova”, a spus liderul PMP Cluj.


Material comandat de Partidul Miscarea Populara,  CUI 41190004, realizat de SC DHC MEDIA NET SRL


Comentarii Facebook