Vineri 22 Noiembrie

Senatorul PSD Șerban Nicolae propune grațierea abuzului în serviciu și a luării de mită

 

Un nou proiect inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, șeful Comisiei Juridice, își propune să îi scape pe unii de acuzațiile de abuz în serviciu și luare de mită. 

 

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice, a transmis colegilor săi din comisie amendamentele pe care le va depune marți la proiectul legii grațierii, iar unul dinte acestea prevede faptul că se grațiază și cei condamnați pentru infracțiuni de corupție, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, potrivit documentului obținut de HotNews.ro.

 

Senatorul propune eliminarea articolelor care se referă la infracțiunile de corupție-art. 289-294 precum și a articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, prevăzute în Codul Penal din lista pedepselor pentru care nu se beneficiază de grațiere, așa cum apare acum în proiectul legislativ.

 

Totodată, ar urma să fie reduse, în anumite condiții, și pedepsele de până la 10 ani închisoare. Pedepsele până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul de executat este mai mic de patru ani, ar urma să fie grațiate parțial, cu trei pătrimi din restul de executat.

 

Potrivit amendamentelor lui Serban Nicolae, prezentate de Realitatea TV, pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, se grațiază după cum urmează:

a. în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv.

b. în întregime, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani.

c. parțial, cu trei ani, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.

d. parțial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani.

e. parțial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.

 

”Persoanelor ale căror pedepse au fost grațiate în condițiile prezentei legi și care în decursul a cinci ani de la intrarea acesteia în vigoare săvârșesc cu intenție o nouă infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare, li se adaugă, la pedeapsa stabilită pentru infracțiunea nouă, restul rămas neefectuat ca urmare a grațierii”, a spus senatorul.

 

Marti va avea loc o dezbatere la comisia juridica pe marginea proiectului legii gratierii urmand sa se centralizeze si sa se discute amendamentele depuse. Serban Nicolae solicitase la sedinta precedenta din partea institutiilor invitate, precum CSM, UNJR sau Asociatia Penitenciarelor, sa formuleze amendamente.

Comentarii Facebook