Vineri 22 Noiembrie

Senatorul Vasile Cristian Lungu: Ambrozia, un coșmar pentru Cluj


Legea nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei este în vigoare din luna martie, 2018 însă nu există niciun demers concret realizat local împotriva extinderii ambroziei sau o campanie de informare, susține senatorul Vasile-Cristian Lungu. El a înaintat la începutul acestei luni o cerere către Direcția de Mediu din Cluj-Napoca pentru verificarea rapoartelor privind combaterea buruienii ambrozia pe raza municipiului și demersurile realizate până acum.

Ambrozia produce mari cantități de polen, cu o gamă largă de factori alergeni. Este nevoie de o cantitate extrem de mică pentru a produce reacții alergice, tocmai de aceea a fost clasificată ca un dăunător ce trebuie eliminat din zonele populate. Cu toate acestea, nu se cunosc zonele active din municipiu și nici nu există informații publice referitoare la monitorizarea și sancționarea proprietarilor de terenuri. Conform legii nr. 62/2018, „în scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.”

Reacțiile alergice cauzate de ambrozie variază de la rinoconjuctivită și până la șocul anafilactic care este cea mai severă formă de reacție. De altfel, simptomele ușoare de alergie devin mai puternice datorită expunerii la buruiana ambrozia, iar copii pot să dezvolte complicații respiratorii.

Persoanele care suferă de alergii trec printr-o perioadă de coșmar în cele 3 luni de polenizare. Ambrozia este o buruiană des întâlnită chiar și în zone urbane, iar în combinație cu praful din oraș, efectiv îmbolnăvește oamenii. Distrugerea ambroziei ar trebui să fie o procedură publică și rapidă, nu un alt proiect ce se pierde printre hârtii,” afirmă senatorul Vasile-Cristian Lungu, președinte PMP Cluj.

Ministerul Mediului a publicat un raport privind buruiana ambrozia în care se menționează faptul că administrațiile publice locale sunt responsabile pentru informarea cetățenilor, pentru monitorizarea și sancționarea proprietarilor de terenuri care nu respectă legea nr. 62/2018. Sancțiunile se stabilesc la un al doilea control, iar amenzile se stabilesc în felul următor, conform art. 3, alin. 2 din Legea nr. 62/2018: „(2) Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”

Comentarii Facebook