Duminica 22 Decembrie

Seplecan susține că a rezolvat CRIZA DESEURILOR din Cluj. A adus o firmă din București

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, a anunțat o investiție de 2 milioane de euro a unei firme din București, la Turda, unde să fie stocate și triate deșeurile menajere din județ.

 

Seplecan a precizat că este vorba despre firma Prosal din București, care va derula o investiție din fonduri proprii, fără a avea vreo legătură cu CJ Cluj. ”Firma nu are niciun contract cu Consiliul Județean, ci numai cu operatorii. Consiliul Județean nu cheltuie niciun ban. Seplecan a vrut numai să deblocheze situația. Am vorbit cu domnii Daniel Buda, Alin Tișe și Marius Nicoară și mi-au spus că ”Dacă vei debloca situația deșeurilor, în 2016 vei putea candida la orice funcție vrei tu”, a declarat Mihai Seplecan. 

 

Vom avea o discuție cu toți reprezentanții primăriilor pentru a se face o colectare selectivă. S-a ajuns la un blocaj pentru că în județul Cluj nu s-a colectat selectiv. Deși oamenii făceau selecție, firmele nu adunau deșeurile pe fracție umedă și uscată.

 

Îi avertizez pe operatori să colecteze selectiv. La această nouă rampă temporară se va respecta legea. Voi înființa un corp de control pentru a se face controale la firmele care operează în județul Cluj și pentru a vedea cum se colectează deșeurile”, a mai spus Mihai Seplecan. 

 

Directorul firmei Prosal, Romoșan Emanuel, a spus că investiția va fi de 2 milioane de euro. ”Este o soluție costisitoare, dar care este eficientă. Este vorba despre o tehnologie inovatoare, care este folosită în Europa. Este o stație care va prelua o cantitate mai mare decât ceea ce s-a preluat până acum. Este un pas bun făcut pentru județ și un pas mare pentru operatorii de salubritate din zonă”, a spus Romoșan.

 

Soluția este o rampă pentru stocarea deșeurilor. Am identificat o locație în apropierea municipiului Turda, pe care am cumpărat-o și vrem să o amenjăm pentru stocarea deșeurilor. Vom acoperi zona cu membrană și vom putea prelua o cantitate însemnată de deșeuri. Vom face sortarea. Diferența va putea fi dusă la un depoozit ecologic de către noi.

 

Am decis să ne apucăm de treabă aici. Avem achiziționată stația de sortare, membrana și în maxim 20 de zile ne vom amplasa acolo, după ce vom primi autorizația”, a spus directorul firmei Prosal. 

 

Rampa are o suprafață de 8.700 de metri pătrați și va funcționa în primă fază pe durata unui an. ”Sperăm să nu umplem foarte repede depozitul. Noi putem rezista un an de zile. Putem asigura stocarea, dar se poate și extinde. Am făcut proiecția pentru un an de zile, astfel încât să decongestionăm situația din județ”, a mai spus Romoșan. 

 

Valoarea investiției depășește 2 milioane de euro. Firma susține că ”profitul va fi realizat din valorificarea deșeurilor. Vom încerca să creștem gradul de reciclare și valorificare. Componenta de reciclare a deșeurilor este foarte redusă în județul Cluj. Dacă reușim să valorificăm acel reciclabil, vom ieși pe profit”, a mai spus Romoșan.

 

Nu avem niciun contract cu Consiliul Județean, ci numai cu operatorii. Din punct de vedere tehnic echipamentele sunt achizitionate si in 20 de zile de la eliberarea tuturor documentelor putem fi funcționali”, a mai spus directorul Prosal.

  

Mihai Seplecan și reprezentanții Prosal au precizat că prețurile la noua rampă vor reveni la nivelul existent înainte de apariția crizei gunoaielor și necesitatea transportului deșeurilor în alte județe din țară.

--------------------

UPDATE

 

Președintele Consiliului Județean Cluj s-a întâlnit cu Tudor Ștefănie, primarul Turzii, pentru a discuta ce trebuie făcut pentru avizarea rampei de gunoi.

 

Primarul Tudor Ștefănie a declarat pentru InfoArieș că nu agrează ideea ca deșeurile din județ să ajungă pe raza administrativă a Turzii. ”Nu mi-au spus nici unde e terenul achiziționat, nu am văzut nicio documentație tehnică ca să pot să am o opinie despre impactul acestei rampe. Urmează să vină miercuri sau joi cu documentația. Fiind vorba de un teren privat nu putem face prea multe, personal nu mă încântă ideea acestei rampe, dar dacă se respectă toate prevederile de mediu, care acum sunt foarte severe nu văd să fie o problemă”, a precizat Tudor Ștefănie.

Comentarii Facebook