Duminica 22 Decembrie

Sile Pușcaș cere restituirea terenului din Zorilor sau plata unor despăgubiri de 60 de milioane de euro. Adio PARC?


Dezvoltatorul imobiliar Sile Pușcaș somează Primăria Cluj-Napoca, pe Emil Boc și consilierii locali să restituie terenul din cartierul Zorilor, de pe strada Observatorului, expropriat pentru a se face parc. În caz contrar, Pușcaș susține că orașul va plăti despăgubiri de 59,2 de milioane de euro.

Într-o cerere adresată Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Sile Pușcaș, prin societatea FLORISAL SA, solicită convocarea unei ședințe prin care fie revizuit studiul de fezabilitate, stabilirea unui nou amplasament pentru parcul Zorilor şi restituirea terenurilor expropriate, care însumează 12.095 de metri pătrați.

Prin planul Urbanistic General al Clujului, pe acel teren se puteau face blocuri, dar ”în cursul anului 2019 municipiul Cluj-Napoca a declanşat procedura de expropriere a imobilelor în suprafaţă totală de 12.095 mp, cu scopul de a amenaja un parc pentru cartierul Zorilor. (HCL 267/2020)”, se arată în cererea depusă de avocații lui Sile Pușcas, care a fost obținută de Știri de Cluj.

Consiliul local a emis o hotărâre în 24.03.2021 și a adoptat Planul Urbanistic Zonal - amenajare parc cartier Zorilor, str. Observatorului - sud, pentru a pregăti zona în vederea amenajării unui parc. Prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri. 

Despăgubirea stabilită de Consiliul Local pentru a acest teren a fost de 2.243.217 euro, dar ”despăgubirile estimate se dovedesc total nerealiste în condiţiile în care, la data formulării prezentei cereri, în dosarul 4684/117/2019 al Tribunalului Bistrița-Năsăud valoarea terenului a fost estimată de către doi dintre experţii numiţi de către instanţă la suma de 26.788.330 euro (2000 de euro mp), iar prejudiciul cauzat nouă ia valoarea de 32.498.497 euro. Această evaluare se regăseşte scanată la dosar, iar anexat depunem extras din această evaluare. Este evident că oportunitatea exproprierii acestor terenuri este direct legată şi de valoarea despăgubirilor, iar o valoarea estimată iniţial net inferioară de aproximativ 2.243.217 euro (10,911.765 lei), justifică pe deplin revizuirea studiului de fezabilitate”.

Avocații lui Sile Pușcaș avertizează că ”având în vedere valorile evaluate pentru teren şi pentru despăgubiri, la care am făcut trimitere anterior, precum şi soluţia nedefinitivă privitoare la anularea PUZ, vă solicităm să analizaţi această cerere, admiterea acestei cereri fiind mijlocul prin care aveţi posibilitatea de a evita împovărarea bugetului local cu plata unor despăgubiri ce nu au fost avute în vedere la declanşarea procedurii de expropriere şi care nu se justifică în raport de beneficiile pe care le poate aduce un „parc" cu un amplasament nefavorabil şi o suprafaţă extrem de redusă.

In ipoteza în care nu veţi adopta o hotărâre în sensul celor solicitate, este evident că vă asumaţi în cunoştinţă de cauză posibilitatea plăţii unor despăgubiri mult superioare celor pe care le-aţi avut în vedere iniţial, precum şi posibilitatea ca terenul să nu poată satisface destinaţia avută în vedere la declanşarea procedurilor de expropriere”.

Comentarii Facebook