Duminica 22 Decembrie

Șoferii români care nu oferă informații pot fi amendați de poliţiştii locali. Legea a intrat în vigoare astăzi


De astăzi, 11 decembrie, poliţiştii locali îi pot amenda pe proprietarii de maşini care împrumută maşina şi nu oferă date despre identitatea şoferului la cererea poliţiei locale nu doar a poliţiei rutiere.

Mai exact, este vorba despre Legea nr. 335 din 7 decembrie 2022 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial nr. 1177 din 8 decembrie 2022 şi care intră în vigoare din data de 11 decembrie 2022.

Șoferii, obligați să transmită informații polițiștilor locali 

Astfel, la solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice.

Nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţiei locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, se sancţionează cu amenzi din clasa a patra de sancţiuni, adică între nouă şi 20 de puncte-amendă, pentru persoane fizice.

În cazul maşinilor înmatriculate pe numele unor societăţi, nerespectarea prevederilor de mai sus se sancţionează cu amenzi din clasa a cincea de sancţiuni, notează Mediafax.

Poliția locală poate sancționa direct șoferii care încalcă regulile

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staţionate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staţionarea/ parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staţionarea/ parcarea neregulamentară”, conform expunerii de motive .


Comentarii Facebook