Șoferii români sunt buni de plată! Cât trebuie să plătești dacă circuli fără rovinietă
Șoferii români care nu plătesc rovinieta sunt buni de plată. Anunțul a venit după ce Guvernul a decis creșterea nivelului amenzilor pentru cei care nu plătesc rovinieta sau nu o procură la timp.
Guvernul a luat sâmbătă, 26 martie, o decizie referitoare la nivelul amenzilor. Cei care nu vor plăti rovinieta riscă să primească o amendă mult mai mare.
Cuantumul amenzilor nu a mai fost actualizat de mai bine de zece ani
În cursul zilei de sâmbătă, Guvernul a apropat un proiect de lege pentru modificarea anexei numărul 2 la Ordonanţa Guvernului numărul 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Șoferilor li se vor aplica amenzi mult mai mari, în condițiile în care nu vor plăti rovinieta. Astfel, potrivit proiectului vent din partea Ministerului Transporturilor, amenzile vor fi de cinci ori mai mari decât cele din momentul actual.
De exemplu, șoferii de camion sau tir riscă să primească o amendă de 24.000 de lei în cazul în care nu respectă legea, în condițiile în care, suma unei amenzi pentru rovinietă era de 4.500 de lei. Șoferii care conduc mașini mai mici pot primi amenzi între 275 de lei și 550.
Pentru un șofer de microbuz, amenda maximă cu care ar putea fi sancționat este de până la 6.200 de lei, până în prezent, amenda fiind de maxim 1.750 de lei. Iar pentru șoferii de autobuze sau autocare, amenda maximă ajunge până la 11.000 de lei, în condițiile în care, până în prezent, costurile unei astfel de amenzi se ridicau la 2.250 de lei.
Sancțiunile au fost mărite cu 20%
Astfel că, nivelul cuantumului tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din țara noastră a crescut cu aproximativ 20%, însă cuantumul amenzilor nu a avut un nivel mai ridicat, până în prezent.
„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, se arată în comunicat, potrivit Observator.ro.
1 Comentariu
noi tot platim roviniete dar drumuri cand faceti? oare daca ne rupem masinile in gropi , statul plateste reparatia? asta de ce nu ati introdus in lege?