Soluție neașteptată pentru problemele cu apa și canalizarea în satele clujene! Companiile de apă din Cluj ar putea fi unificate
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a venit cu o soluție neașteptată pentru a rezolva problema apei și a canalizării în satele clujene care nu sunt deservite de compania de Apă Someș.
În cadrul ședinței de Consiliului Județean Cluj de joi, un consilier județean a explicat că în mai multe sate din Turda rețeaua de apă și canal a fost extinsă doar pe două treimi, pentru că nu au ajuns banii.
Problema este creată de faptul că nici Primăria Turda, dar nici Compania de Apă Arieș nu ar avea fonduri suficiente pentru a acoperi restul lucrărilor. Teoretic, în acest caz ar trebui căutați bani în fondul de redevență, sau Primăria să încerce să obțină proiecte cu fonduri de mediu.
Șeful Consiliului Județean a venit însă cu o altă soluție, unirea Companiei de Apă Someș și Companiei de Apă Arieș.
,,Pentru a mai reduce din acele cifre care țin de distanțe, de populație, soluția ar fi să facem o singură companie, să le unificăm. Ar fi ideal acest lucru. Am putea intra și pe niște localități mai mici pe care Turda nu le poate realiza.
Atâta timp cât compania noastră poate acționa pe județul Cluj și Sălaj, de ce nu poate opera pe întreg județul Cluj, cu compania de la Turda. A trecut perioada în care fiecare ne facem propria companie.
Am putea acoperi aceste localități, comune cu 300 de oameni unde există multe sate. Evident că nu este rentabil să duci apă la 300 de oameni, ieși cu un cost pe persoană mult mai mare decât media, însă trebuie să ne gândim și la ei și atunci soluția sunt resursele alternative. Poate exista inclusiv o regândire a unei companii care să acopere întreg județul. Ar exista o șansă să mergem pe drumul bun”, a explicat Alin Tișe.
În cadrul ședinței au fost dezbătute o serie de proiecte, printre care Proiectul de Hotărâre privind aprobarea master planului actualizat privind dezvoltarea rețelei de apă și apă uzată din Cluj, Sălaj și Mureș.
Concret, proiectul constituie o reactualizare a master planului, fiind prevăzute o serie de lucrări și investiții în localități din Cluj și Sălaj și Mureș pentru ca acestea să ajungă la respectarea conformităților prevăzute de Comisia Europeană în ceea ce privește gradul de accesare la serviciile de apă și apă uzată. Practic, dacă investițiile plănuite vor fi făcute din bani europeni, este necesar ca Master Planul să fie aprobat.
2 Comentarii
Si au gasit cea mai buna companie de apa care sa faca acest lucru. Normal, doar aceasta companie, sub pretextul ca sunt pierderi de apa, dubleaza cel putin consumul de apa a po****tiei. La o asociatie de proprietari unde consumul de apa era de 44 mc, adaosul la consum este de 55 de mc. Iar administratoarea accepta facturile „cace sa fac daca asa vin?”.… Citeste mai departe
de-aia tise si sluga lui neamtu nu a terminat canalizarea in satul bologa comuna poieni de peste 6 ani....langa drumul national dn1..mama ta de jegos soldovean... acuma la premaria poieni a venit un lindic de la psd pe nume morar in locul gozului boca de la pnl valea pulii draganului...are dreptate dilimache georgescu cand spune ca meritati executati...