Sambata 16 Noiembrie

Sondajele arată care ar putea fi capitalele după regionalizare. Clujul se află printre ele



Potrivit unui sondaj, realizatla solicitarea autorităților, pentru stabilirea capitalelor noilor regiuni de dezvoltare din România, orașele preferate de români sunt Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Constanţa.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, la Ploieşti, la finalul unei dezbateri ce a avut ca temă regionalizarea şi descentralizarea, că un sondaj de opinie realizat la nivelul tuturor viitoarelor regiuni de dezvoltare arată care sunt oraşele pe care locuitorii din diverse zone ale ţării le preferă pentru a deveni reşedinţe de regiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit rezultatelor studiului, în regiunea care ar urma să fie formată din Bucureşti şi judeţul Ilfov, 93,9% dintre respondenți sunt consideră că Bucureşti ar trebui să fie reşedinţa viitoarei regiuni de dezvoltare.

69,5% dintre locuitorii din Banat au preferat Timişoara drept reşedinţa regiunii care ar urma să fie formată din judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş Severin. Timişoara este urmată de Deva cu 10,5% şi Arad cu 10%.

Locuitorii din Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud susţin în proporţie de 63,2% ca reşedinţa viitoarei regiuni să fie la Cluj-Napoca. Pe locul doi se află municipiile Oradea şi Baia Mare, cu câte 9,5%.

În regiunea formată din judeţele Sibiu, Mureş, Alba, Braşov, Harghita şi Covasna, 28,7% dintre respondenți vor ca Braşovul să fie reşedinţă de regiune, în timp ce 25,7% au optat pentru municipiul Sibiu, 15,2% pentru Târgu Mureş şi 14,5% pentru Alba Iulia.

În Oltenia, regiunea formată din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, 59,8% din cei chestionați vor ca municipiul Craiova să fie reşedinţă de regiune. Târgu Jiu a fost indicat de 7,9% din respondenţi, iar Slatina de 5,6%.

28,1% dintre locuitorii din Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi vor ca municipiul Ploieşti să fie reşedinţă de regiune, pe locul secund situându-se municipiul Piteşti, cu 12,5%.

În Moldova, regiune formată din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Bacău, 48% dintre respondenți sunt de părere că municipiul Iaşi ar trebui să fie reşedinţă de regiune. Pe locul al doilea se află municipiul Suceava cu 12,2%, urmat de Piatra Neamţ cu 11,1%.

În regiunea care ar urma să includă judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea, 23,8% din cei chestionaţi vor ca municipiul Constanţa să fie reşedinţă de regiune, pe locurile următoare aflându-se Galaţi - 14,8% şi Brăila - 14,4%.

Întrebat cât de mult contează rezultatele sondajului în decizia finală privind stabilirea capitalelor noilor regiunio de dezvoltare, Dragnea a răspuns:

"Sondajul cântăreşte, dar să ştiţi că cel mai mare câştig pentru un oraş care va deveni reşedinţa unei regiuni va fi prestigiul, şi spun sta pentru a mai detensiona această dezbatere pătimaşă. În fiecare regiune există două, trei judeţe care sunt acum într-un război, între ghilimele, dar vreau să le spun tuturor să nu se aştepte că, dacă va fi reşedinţa regiunii undeva, toată bogăţia din regiune vine acolo. Doamne, fereşte! Acesta este şi motivul pentru care vrem să punem în toate reşedinţele de judeţ instituţii regionale, pentru ca fiecare comunitate judeţeană să simtă beneficiile acestui proces de regionalizare", potrivit Mediafax.

Comentarii Facebook