Miercuri 30 Octombrie

Sorin Apostu: Investitorii se bucura de inchiderea Centrului Nokia pentru ca pot pune mana pe "creiere" super-calificate


Primarul Sorin Apostu a declarat inainte de semnarea unui protocol de atragere a investitorilor alaturi de Universitatea Tehnica din Cluj Napoca ca de inchiderea Centrului Nokia profita alte firme.

"Investitorii se bucura de inchiderea Centrului Nokia pentru ca au ramas specialisti extrem de bine pregatiti care pot fi absorbiti foarte repede in domenii precum cercetarea", a declarat Sorin Apostu.

Universitatea Tehnica din Cluj Napoca si Primaria au semnat un protocol prin care sa atraga impreuna investitori in oras.

"Sunt fericit sa va anunt astazi ca, la invitatia UTCN, am semnat un protocol de colaborare in vederea ameliorarii continue si a adaptarii curriculare a diverselor sectii ale facultatilor din cadrul UTCN pentru a oferi la finalul studiilor, absolventi mai compatibili profesional cu ceea ce se cauta astazi pe piata muncii. De asemenea, Universitatea Tehnica ofera si posibilitatea companiilor de a organiza studii postuniversitare de specializare, pentru a asigura formarea profesionala continua, atat de necesara pentru a permite Clujului sa ramana competitiv pe piata", a afirmat primarul Sorin Apostu.

Clujul este astazi atragator pentru mana de lucru calificata, performanta si cunoscatoare de limbi straine, considera semnatarii acestui prococol primarul Sorin Apostu si rectorul UTNC, prof. Radu Munteanu.

"Data fiind concurenta, 'pe viata si pe moarte' pe care, chiar daca nu se vede, o ducem in fiecare zi cu orase de talia Clujului din Polonia, Cehia, Ungaria sau, mai nou, chiar cu Ucraina si Serbia, este obligatoriu sa ne unim fortele si sa luam masuri pe termen lung care sa anticipeze tendintele firesti ale pietei muncii in domeniile inalt calificate. Ceea ce ne intereseaza atat pe noi, cat si pe reprezentantii firmelor cu care discutam si cei ai universitatilor este de a muta centrul de greutate de pe cantitate pe calitate, de pe 'low cost' de 'high level', aceasta fiind din punctul tuturor de vedere directia in care trebuie sa ne indreptam", a mai precizat primarul.

Universitatea Tehnica isi va adapta oferta educationala cu cerintele pietei muncii. S-ar putea ajunge pana inclusiv la cursuri specializate, "tailor made" – la cererea firmelor, pentru numarul de studenti considerat necesar.

"Ne simtim onorati bilateral, Primaria si Universitatea Tehnica, pentru gestul pe care il facem azi. Traim o lume cu schimbari rapide si pline de incertitudine, care trebuie sa se adapteze pentru a raspunde nevoilor, universitatile fiind obligate sa stie raspunsuri la intrebari. Un raspuns il reprezinta protocolul pe care il semnam. Un sodaj de al nostru releva faptul ca peste 34% din studentii UT au fost angajati din timpul facultatii, 84% si-au gasit un loc de munca in urma absolvirii cursurilor, iar 72% dintre acestia au decis sa ramana la Cluj-Napoca dupa absolvire .  invatamantul viitorului va fi guvernat de trei principii - diversitate, personalitate si transparenta. Acestea nu se pot face decat cu sprijinul autoritatilor locale. Raspundem cu necesitate la o realitate", a afirmat prof. univ. dr. Radu Munteanu, rectorul UTCN.

 

Vezi si...

Nokia da afara 120 de oameni de la Cluj si isi incheie activitatea in centrul Olympia Business Center din Cluj-Napoca

Clujul pierde intre 50 si 70 de milioane de euro anual prin plecarea Nokia si ING

Comentarii Facebook