Duminica 22 Decembrie

Sorin Cîmpeanu, un nou argument ca să se apere de plagiat: Compară un curs universitar cu „instrucțiunile de la automatul de cafea”


După ce a spus că are dreptul să se semneze pe lucrarea altcuiva pentru că i-a fost donat acest drept, ministrul educației a venit cu un argument proaspăt miercuri seară, la TVR. În cadrul unei intervenții televizate, ministrul compară un curs universitar cu „instrucțiunile de la automatul de cafea”, spunând că ambele nu au autor.

Reamintim că Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a publicat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, o declarație a profesorului Ioan Pleşa, în încercarea de a demonstra că nu a plagiat cursul universitar. Ioan Pleșa este unul dintre autorii ale căror nume au dispărut de pe lucrare, fiind înlocuit apoi cu al lui Cîmpeanu, după cum a arătat PressOne. Același profesor i-a coordonat teza de doctorat ministrului, scrie Libertatea.

Redăm dialogul dintre realizatorul TVR și Sorin Cîmpeanu: 

Realizator TVR Info: Dl profesor Pleșa v-a precizat să nu-i pomeniți numele în acele capitole? 

Sorin Cîmpeanu: Dl profesor Pleșa a fost întotdeauna interesat de pregătirea studenților. Dl prof. Pleșa a ieșit la pensie în anul 2000. Dl. profesor Pleșa a solicitat ca acele lucruri să fie păstrate pentru că erau rodul muncii de mulți ani și era cea mai eficientă cale de a sprijini studenții.

– A renunțat domnul profesor? 

-Nu se pune problema renunțării, nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Dacă vă cumpărați un automat de cafea, nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile de folosire a automatului de cafea. Neavând drept de autor, nu se poate ceda dreptul de autor, sunt lucruri care trebuie să fie folosite.

-Din punct de vedere moral, vă considerați că ați avut o scăpare din moment ce nu a existat și numele dumnealui acolo? 

-Absolut deloc. Cei mai mulți dintre colegii mei, cadre universitare din domeniul ingineriei, le cunosc și le-au folosit. Cu excepția celor mai tineri, care au avut acces la mijloacele tehnologiei. Vreți să transpuneți în anul 2022 un context care era foarte diferit în urmă cu 20 de ani. E fals.

–D-voastră ați face același lucru pe care l-a făcut dl profesor Pleșa?

-Da. Din păcate, foarte puține cadre didactice se mai preocupă de astfel de materiale pentru studenți, majoritatea sunt preocupate a publica articole științifice, care au ISBN, care sunt recunoscute internațional și care-i ajută în promovare. Există foarte multă ipocrizie și mult mai mult egosim decât înainte.

Comentarii Facebook