Vineri 22 Noiembrie

Speriat că pierde populație, Emil Boc pregătește unirea cu Baciu, Florești și Apahida


Clujul a pierdut în ultimii ani zeci de mii de oameni care s-au mutat în Florești, Baciu și Apahida. Primarul Emil Boc spune că pregătește o altfel de unire cu aceste comune. 

Noi facem unire de jos în sus. Noi pregătim unirea Clujului cu Florești, cu Baciu și cu tot ce-i în preajmă prin proiectele comune pe care le avem: transport în comun pentru toată lumea, coridor pe malul Someșului din Gilău până-n Apahida, facem tren metropolitan, facem centură.

Am făcut echivalentul a 5 creșe mai mult decât până acum, am triplat numărul locurilor în creșe. Populația a scăzut, dar numărul de locuri a crescut. De ce? Pentru că n-au făcut cei din zona metropolitană și toată lumea vine la Cluj.

Am făcut toate acestea pentru că am ținut cont de acest element și după aceea, încet, dar sigur, le-am spus că am încredere să facă și ei școli. Și încep acum, vedeți, și în Florești, Baciu, Apahida se construiesc școli/grădinițe. Dar noi mereu ne-am gândit la ideea Clujului Metropolitan. Dacă am fi așteptat și acum ne-am fi apucat de proiecte eram un ghetou. Nu eram un oraș care să fie de referință un România și Uniunea Europeană”, a spus Emil Boc, la un post de radio local. 

Proiectele la care face referire Emil Boc sunt centura metropolitană, trenul metropolitan și metrou, toate realizate numai pe hârtie. 

Recensământ 2022: Cluj-Napoca a pierdut 37.978 de locuitori

Exceptând municipiul București, cel mai mare municipiu din România este Cluj-Napoca, care și-a păstrat această poziție în ultimii zece ani deși și-a redus populația cu 37.978 de persoane, coborând la o populație de 286.598 locuitori. Dar această reducere trebuie privită dintr-o perspectivă mai amplă, luând în considerare și localitățile limitrofe, învecinate, unde populația urbană a optat să se mute la casă. Astfel, dacă municipiul Cluj-Napoca, singur, fără vecinătăți, a scăzut la 88,3% din populația de acum zece ani, măsurat împreună cu localitățile învecinate, conform datelor din tabelul de mai jos, a avut o creștere ușoară (101,8%). 

În cadrul județului Cluj, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte sunt: comuna Florești, care a ajuns la o populație de 52.735 persoane (cu 29.922 persoane mai mult decât în 2011), comuna Apahida, cu o populație rezidentă de 17.239 persoane (cu 6.554 persoane mai mult decât în 2011) și comuna Baciu, cu o populație rezidentă de 13.922 persoane (cu 3.605 persoane mai mult decât în 2011).

Ierarhia se modifică puțin dacă ne referim la creșteri în valori relative. Comunele Florești și Apahida ocupă primele două poziții înregistrând creșteri de 231,2%, respectiv de 161,3% față de 2011. Pe pozițiile 3 și 4 se situează comuna Chinteni, cu o creștere de 147,9% față de 2011, ajungând la o populație de 4.533 locuitori și comuna Feleacu cu o creștere de 145,1%, ajungând la o populație de 5.693 locuitori.

Clujul milionului de oameni e tare departe. Între timp populația îmbătrânește și pleacă din orașul de cinci stele

Comentarii Facebook